Hopp til innhold

- Alt for mange dyretragedier

Det skjer rundt 22 dyretragedier i norske fjøs hvert år, viser en fersk rapport fra Mattilsynet.

Sau med lam
Foto: Gunnar Morsund / NRK

Denne oversikten er gjort over de siste åtte årene.

Seniorinspektør i Mattilsynet i Hallingdal, Ørjan Fresvik, har utarbeidet rapporten. Han er sjokkert over det han har sett.


Overrasket over responsen

Seniorinspektør Ørjan Fresvik i Mattilsynet

Seniorinspektør Ørjan Fresvik i Mattilsynet.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Fresvik forteller at de sendte ut spørreskjemaer til samtlige distriktskontorer i Mattilsynet og regnet med å få inn maksimum 60-70 saker. Men de fikk inn 174 rapporter.

Fresvik karakteriserer en dyretragedie som som et tilfelle der et dyr blir funnet dødt, svært utmagret, eller medtatt på grunn av mangel på vann, fôr eller vanskjøtsel på andre måter.

Møter veggen

- Det skjer fordi folk blir utbrent og møter veggen og steller ikke dyrene sine skikkelig og da går det galt. I noen tilfeller går de der og ser på at dyrene sulter i hjel. Det er merkverdig, men det er jo en psykisk tilstand de befinner seg i og ikke kommer ut av, sier Fresvik.

(Teksten fortsetter under bildet.)

Ørjan Fresvik i Mattilsynet og bonde Gunnar Lirhus

Bonde Gunnar Lirhus (til høyre) i Hemsedal driver fellesfjøs sammen med to andre bønder. Lirhus er skeptisk til nabokontroll. Her er han sammen med seniorinspektør Ørjan Fresvik i Mattilsynet.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Nå foreslår Fresvik at Mattilsynet skal etablere et risikobasert tilsyn som innebærer at Mattilsynet reiser ut til bøndene for å se hvordan det står til.

- Vi vil også gjerne ha bondelaget med; at de kan ordne med besøksringer på nabogårder eller lignende.

Mattilsynet jobber også med holdningsskapende tiltak.

Skepsis blant bøndene

Bøndene selv er skeptiske til besøksringer. Bonde Gunnar Lirhus i Hemsedal er redd det kan bli angiveri mot naboer.

- Det er veldig viktig at Mattilsynet og næringen går sammen om å gjøre noe med problemet. Vi ser helst at hver enkelt næring tar seg litt av naboen, sier Lirhus.

Fresvik har opplevd å komme til bondegårder der det har skjedd alvorlige dyretragedier:

- Det er et sjokk og en forferdelig opplevelse. Det er ikke bare dyrene som lider, men det dreier seg også om et menneske som trenger å bli tatt hånd om.