Hopp til innhold

Lei av at gaupa tar lam

Sauebonden er nå så lei av at gaupa tar lam at han vurderer å slutte helt med sau.

Sauer
Foto: Heidi Elisabeth Odde / NRK

Hittil i år har gaupa drept rekordmange lam i Sigdal kommune. Sauebonde Bjørn Karsten Ulberg har funnet 30 døde lam, og han fortviler over situasjonen.

- Gaupa biter lammene slik at de får store sår, men de dør ikke. Det skjer først etter flere dager når det har gått betennelse i sårene, sier han.

Sauer
Foto: Heidi Elisabeth Odde / NRK

På gården i Sigdal er lyden av sauebjellene konstant. Dyrene holder seg nemlig tett rundt husveggene, de er redde for gaupa.

Karin Ulberg synes det er leit å se på at lammene pines til døde. Hun har flere ganger funnet halvdøde lam som hun har slått i hjel for deres eget beste.

- Dersom vi skal drive med sau videre, så kan vi ikke ha det slik som nå. Vi vil rett og slett ikke ha sauer bare for å mate gaupa, sier han.

Fellingstillatelse

I fjor fikk Ulberg tillatelse til å jakte på gaupa, men den er svært sky og dukket ikke opp de dagene han hadde tillatelse til å jakte. Nå mener han at jegere må lønnes for å ta livet av gaupa.

- De som skal gjøre denne jobben må kunne skyte, sier han.

Avdelingsdirektør ved miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen Øivind Holm, sier at det ikke er aktuelt med lønnede skyttere.

- Det er helt uaktuelt å gå inn å lønne jegere for å skyte gaupe, det må skje på frivillig basis, sier han.

Sauer
Foto: Heidi Elisabeth Odde / NRK

Men Holm åpner for at sauebonden skal få jakte lenger enn normalt.

- Der det er skadeområder så vil vi være veldig åpne for å gi fellingstillatelse, og vi kan se på om det skal være lengre enn 14 dager, sier han.