Hopp til innhold

– Driverne respekterer ikke åpningstidene

Flere gatekjøkken i Drammen har holdt åpent langt utover tillatt åpningstid. Nå mister de bevillingen hvis det skjer igjen.

Dag Ebbestad.

Dag Ebbestad sier gatekjøkkenene holder åpent så lenge det er kunder.

Foto: Ingvild-Anita Velde Køsling / NRK

Da politiet for kort tid siden tok turen innom seks gatekjøkken i Drammen, fant de åpne dører og full drift et kvarter etter at dørene skulle vært stengt.

Ordenssjef Dag Ebbestad sier at politiet har inntrykk av at det blir solgt mat så lenge det er kunder å servere. Og det bekrefter Aziz Ahmad, som er daglig leder ved Sydney Grill.

– Vi har servert helt til klokken 04.30 og det har gått greit. Det har vi gjort i alle år. Nå får vi plutselig beskjed om å stenge 03.30 og vi fikk et brev der det står at bevillingen vår er fram til klokken 03.30. Og da stenger vi halv fire, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Aziz Ahmad.

Aziz Ahmad innrømmer at han har holdt åpent lenger enn han har hatt lov til, men sier at han nå stenger klokken 03.30.

Foto: Ingvild-Anita Velde Køsling / NRK

– Lett for å bli ordensproblemer

Seks gatekjøkken i Drammen fikk altså besøk av politiet to netter på rad nå nylig. Natt til lørdag og natt til søndag må de stenge dørene klokka 03.30, men Dag Ebbestad sier politiet lenge har hatt inntrykk av at driverne ikke respekterer åpningstidene.

– Utgangspunktet for dette var at vi hadde observert at gatekjøkkenene åpenbart holder åpent så lenge det er kunder. Vi henvendte oss til kommunen for å forsikre oss om hva åpningstiden var, så gjorde vi en undersøkelse av de gatekjøkkenene som er i sentrum. Vi fant ut at de aller fleste holder åpent så lenge det er kunder, uansett om åpningstiden sier at de skal holde stengt fra 03.30, forklarer han.

– Hva er problemet med det?

– Vi ser at det har lett for å bli både voldsepisoder, ordensproblemer og uro rundt disse gatekjøkkenene sent på natta.

– Ingen unnskyldning

Liv Kari Flaten.

Liv Kari Flaten sier at driverne er pliktig til å sette seg inn i regelverket.

Foto: Ingvild-Anita Velde Køsling / NRK

Etter at politiet varslet kommunen om resultatet av kontrollen, fikk alle gatekjøkkenene brev der det ble uttrykkelig presisert at serveringsbevillingen kan bli kalt tilbake, hvis dette gjentar seg.

– Vi serverte mat så lenge det var kunder, alle har gjort det. Men nå serverer vi ikke etter klokken 03.30, sier Ahmed.

Liv Kari Flaten ved kommunens kontor for bevillingssaker sier at alle som har serveringsbevilling, er pliktig til å sette seg inn i forskriften om åpningstider. Hun forteller at kommunen bruker mye tid på å hjelpe folk å forstå regelverket.

– Kommunen har også et informasjonsansvar. Det oppfyller vi ved at vi informerer alle drivere om relevant regelverk. Om nødvendig hjelper vi dem også med å fortolke regelverket. Etter vår oppfatning er det ingen unnskyldning for å ha tøyd denne tidsrammen slik som disse gatekjøkkenene har gjort i dette tilfellet, sier hun.