Hopp til innhold

Denne spøken falt ikke helt i god jord

Søndre Buskerud politidistrikt la ut en fotomontasje av en kvinnelig kollega på sine Facebooksider. Reaksjonene lot ikke vente på seg.

Faksimile

Faksimile fra Søndre Buskerud politidistrikts Facebookside.

Foto: Faksimile

Torsdag kveld ble bildet publisert på den offisielle Facebooksiden til Søndre Buskerud politidistrikt. Kommentarene lot ikke vente på seg. Mange synes innlegget var underholdene og morsomt, men flere mente innlegget var upassende.

Bildet på politiets Facebooksider viser en politikvinne iført bh og kort skjørt. Det originale bildet, som man blant annet kan finne på en pornografisk side, er manipulert slik at en lokal politikvinnes ansikt er satt på en annen kvinnes kropp. Dette er gjort med den lokale politikvinnens samtykke.

Facebooksiden til Søndre Buskerud politidistrikt har 7500 følgere.

Mange reaksjoner

Her er et lite utvalg av reaksjonene:

«Den uniformen der hadde gjort seg i vinterkulda .. Men dere har flott humor !!! »

«Ja, her er jo all integritet i behold...»

«Takk for en god latter... Liker godt innlegget, måten det er skrevet på

«Herregud - moderer dere fra fyllearresten eller ? »

«Dette så da ut som et perfekt antrekk i sommervarmen :) Dere burde virkelig bytte ut sommeruniformene deres :)»

Ment som underholdning

Selv skriver Søndre Buskerud politidistrikt dette om det manipulerte bildet:

«Ja dette er ikke veldig seksualisert, men kun morsomt. Det er alltid et spørsmål om tid før pressen fanger opp slike innlegg. Derfor er vi ute i forkant. Ha en fortreffelig kveld alle sammen. Moderatorene av denne siden står på.»

Videre skriver de:

«Dette var nok mer underholdning, før andre kanaler hadde tatt dette frem i lyset. Er det galt om politiet legger dette frem først?. Uansett så blir dette en mediasak og polititiet ligger i forkant . Alle engasjerte uttalelser her er godt formulerte. Neste gang er det en mannlig politistudent som lar seg fotografere, og da skal vi se på kommentarene. Dette vil skje hele tiden i fremtiden i vår digitaliserte verden. Skal politiet ligge i forkant eller skal vi ta ta ansvar og være i forkant.»

Fredag morgen ble innlegget fjernet fra Facebooksiden.

Skal ikke by på seg selv

Kristin Hellesø-Knutsen

Kristin Hellesø-Knutsen, forsker ved Politihøgskolen.

Foto: Politihøgskolen

– Jeg synes dette er langt utenfor hva politiet skal dele på sin offisielle Facebookside. Det er ikke politiets rolle å by på seg selv som enkeltpersoner, eller drive med underholdning. Jeg synes at de skal være mer seriøse enn dette, sier forsker ved Politihøgskolen, Kristin Hellesø-Knutsen.

Forskeren mener at politiet primært skal dele informasjon som er relatert til politiets virksomhet, og det at det var en lettkledd kvinne ikke er hovedårsaken til at dette ble feil.

– Poenget er at det vi så her ikke er måten politiet skal fremstå på i sin kontakt med publikum. Det er fint om politiet også kan ha glimt i øyet på sosiale medier, med det må gjøres med klokskap og innenfor retningslinjene. Det som ble lagt ut var absolutt ikke politirelatert, sier Hellesø-Knutsen.

Sosiale regler

Politidirektoratet har utarbeidet noen retningslinjer for bruk av sosiale medier.

1. Taushetsbelagt informasjon skal ikke deles på sosiale medier.
2. Sosiale medier skal ikke brukes til saksbehandling.
3. Det er ikke mulig å anmelde noen gjennom sosiale medier.
4. Kontakten med politiet gjennom sosiale medier er uformell, noe som må være tydelig.
5. Politiet skal framstå som imøtekommende, men med profesjonell avstand.
6. De som i jobbsammenheng ytrer seg på sosiale medier, må holde seg strengt til rollen som politiansatt, og ikke blande inn private synspunkter.
7. Unøyaktig eller feil informasjon må rettes opp, med beskjed om at dette er gjort.
8. Politiet styrer ikke aktiviteten i sosiale medier, men sidene og aktiviteten må jevnlig kontrolleres.
9. Vær forberedt på at det vil framsettes kritiske synspunkter i sosiale medier.

Punkt nummer seks mener forsker Kristin Hellesø-Knutsen er punktet Søndre Buskerud politidistrikt bryter.

– Der har de gått over streken, avslutter Hellesø-Knutsen.

Inger Marie Sunde er førsteamenuensis ved Politihøgskolen. Hun lærer bort hvordan politistudentene skal oppføre seg på sosiale medier.

– Å bruke en offisiell side til å publisere et slikt bilde er et klart brudd på retningslinjene for bruk av sosiale medier. Det er så grovt at det ikke står i pensum engang fordi det burde si seg selv. Politiet skal opptre profesjonellt, og det er ingen unnskyldning for å publisere noe slik, sier Sunde.

Politimesteren likte ikke innlegget

Politimester Søndre Buskerud politidistrikt, Christine Fossen

Politimester Søndre Buskerud politidistrikt, Christine Fossen

Foto: Politiet

Politimester i Søndre Buskerud politidistrikt, Christine Fossen, liker ikke innlegget som ble publisert.

– Vår side har hatt en mer uformell form enn man kanskje forventer av en etat-side. Vi har hatt mange diskusjoner på form og innhold på siden internt hos oss. Vår måte å bruke Facebook på har gjort at siden har fått mange likere, noe vi selvsagt er glade for, og som viser at en offisiell side også kan utfordre noen grenser i forhold til hva man forventer å finne. Når det er sagt, så likte jeg ikke bildet eller innlegget som ble publisert på vår side i går kveld. Det samsvarer ikke med våre retningslinjer for hva siden skal brukes til, sier politimester Christine Fossen.

Fredag ettermiddag kom en beklagelse på Facebooksiden til Søndre Buskerud politidistrikt.

«Innlegget burde ikke vært lagt inn på denne siden, og dette beklager vi. Tanken bak innlegget var overhodet ikke å støte noen. Vi skal imidlertid fortsette med engasjerende innlegg og håper også i fremtiden at dere er våre kritiske venner.»