Hopp til innhold

Samlet inn 350.000 i Emils navn

For å hedre Emil som ble drept på Utøya, har familien Okkenhaug fra Levanger nå donert 350.000 kroner til SOS Barnebyer, i sønnens minne.

Emil Okkenhaug

Takket være Emil Okkenhaug har mange barn i Juliaca i Peru fått et nytt og bedre liv.

Foto: Privat

Han var en av de 69 som aldri kom heim fra Utøya. Etter at Emil Okkenhaug ble drept, ville familie og venner hedre ham ved å gi penger til et formål som lå hans hjerte nært, nemlig SOS Barnebyer.

Denne måneden reiste familien hans til Peru for å besøke ungene som har fått et nytt liv takket være Emil.

– Det er en lang reise på veldig mange måter, ikke bare i antall kilometer, men også mentalt, sier Emils mamma Ann Mari Storflor Okkenhaug.

Samla inn over 350.000 kroner

I Juliaca i Peru ligger det en SOS-barneby, og familien Okkenhaug fra Levanger har bidratt med over 350.000 kroner til ett av husene i denne byen.

– Mye av dette kom inn som minnegaver i forbindelse med Emils begravelse og tida rett etter, men også seinere har det kommet inn penger jevnt og trutt til Emils minnefond, sier Ann Mari Storflor Okkenhaug.

Blant anna klarte skolen til Emils lillesøster Maria å samle inn nesten 6.500 kroner i forbindelse med en joggedag på skolen tidligere i høst.

Skulle fylt 17 år

2. november skulle Emil Okkenhaug ha fylt 17 år. Dagen ble spesiell på flere vis for familien hans.

SOS-barnebyen i Juliaca ble åpnet på denne dagen, og familien Okkenhaug var hedersgjester.

– Emil var en veldig snill gutt. Han hadde et demokratisk sinnelag, og han var en som andre kunne stole på. Vi er veldig stolte over at sønnen vår var samfunnsengasjert, sier pappa Arne Okkenhaug.

På familiehuset, som har fått navnet trønderhuset, og hvor åtte barn har fått et nytt hjem, er det oppført en plakett til minne om Emil.

(Saken fortsetter under video)

From InfoDispatcher.SingleFileImporter

VIDEO: Familien Okkenhaug fra Levanger har gjennomført sin livs reise.

Lang reise

Det ble ei lang reise for familien fra Levanger. Først fly og tog til Cusco, hvor de oppholdt seg i noen dager for å bli vant til høyden på 3.500 meter.

Så buss til fjellandsbyen Juliaca, hvor åtte barn fra to søskenflokker bor i huset som er finansiert av pengene fra Emils minnefond.

Her bor de sammen med ei «mor» som tar seg av dem.

– Familien Okkenhaug viser et fantastisk engasjement. De har sagt at de vil bekjempe ondskapen med det gode, og dette viser at det nytter, sier Synne Rønning fra SOS barnebyer til NRK.

– Emil ville vært fornøyd

Arne Okkenhaug hadde med trøyer fra idrettslaget Nessegutten på Levanger, og delte dem ut til barna i Juliaca. Tilbake fikk de ei landslagstrøye fra Peru, med Emils navn på ryggen.

– Det er fint at andre barn kan få et nytt liv. Vi må bidra med det lille vi kan, sier Okkenhaug.

– Jeg tror Emil ville vært fornøyd med oss hvis han hadde sett resultatet i Juliaca, sier mamma Ann Mari.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.