Hopp til innhold

Håndverkere vurderer søksmål

Frustrerte håndtverkere vurderer søksmål mot styret i Teknobygg. – Det kan tyde på at det er grunnlag for et søksmål, sier håndtverkernes advokat.

Møte i Håndtverkerforeninga

Håndverkerforeninga holdt møte i Trondheim onsdag morgen. 60-70 håndtverkere var tilstede. Stemninga var til tider opphetet.

Foto: Kari Sørbø

Advokat Stig Østgaard, som er engasjert av underentrepenører, er bedt av flere underleverandører om å vurdere ansvaret til styret i Teknobygg Entreprenør.

Han sier han er kjent med at Teknobygg i uka før konkursbegjæringa, foretok oppbemanning og gjorde nye bestillinger.

– Dette er opplysninger du mener styrker et søksmål?

– Ja, utvilsomt, sier Østgaard til NRK.

– Om styret i Teknobygg satt med opplysninger om situasjonen en ukes tid før man begjærte oppbud, tyder det på at det er grunnlag for et søksmål. Fordi man da har drevet med et tap som kunne vært unngått om man hadde begjært oppbud eller gitt melding til underleverandørene med en gang, sier Østgaard.

Les også: Teknobygg konkurs

– Kunne ikke håndtert bedre

Styreleder i Teknobygg, Jan Erik Steen sier derimot at det ble gjort oppbemanning og nye bestillinger i uka etter at konkursen fant sted, blant annet for at underleverandørene skulle få mest mulig igjen etter konkursen.

– Jo bedre man sikrer at aktiviteten som pågår skal gå videre, jo større blir muligheten for uttelling for underleverandørene, sier Steen til NRK.


Han mener Teknobygg ikke kunne håndtert saken bedre.
– Det primære var å redde selskapet og nummer to var å redde strukturen for å berge de prosjektene som var på gang. Hadde strukturen bikka, ville det vært null igjen til underleverandørene, sier Steen.

Les også: Elever oppgitt over byggestopp

– Søksmål koster penger

Arve Haugan

Arve Haugan, direktør i Håndverkerforeningen.

Foto: Kari Sørbø

Direktør i Håndverkerforeningen, Arve Haugan er på sin side skeptisk til om et søksmål mot Teknobygg vil føre fram.

– Å gå til søksmål koster penger, og penger er noe vi kanskje har relativt lite av etter en slik alvorlig situasjon. Mulighetene for å få ønsket resultat av et slikt søksmål må undersøkes nøye, sier Haugan.

Frykter et ras av konkurser

Haugan kaller dagens situasjon en av de mest alvorlige for håndtverksbransjen i Trondheim.

– Teknobygg hadde 800 millioner i omsetning i fjor, med bare 115 ansatte. Det vil si at de i stor grad brukte underleverandører som nå må bære byrden av konkursen, sier Haugan til NRK.

Han maner til solidaritet i byggebransjen, på den måten at andre bedrifter lar være å underby underleverandørene som er berørt av konkursen.

– Vi håper de kan få arbeidsro til å forhandle frem fornuftige kontrakter og få godt betalt for det arbeidet som står igjen. Dette for å unngå et ras av konkurser i de små bedriftene som har livsverket sitt lagt inn i dette, sier Haugan.

– Må være optimister

– Er det ikke fåfengt å mane til solidaritet om andre entreprenører kan gjøre jobben til en lavere pris?

– Vi må være optimister og tro at vi med en oppfordring til solidaritet kanskje kan oppnå noe denne gangen, sier Haugan.

Les også: Når byggmesteren går konkurs