Hopp til innhold

Dropper ut ved hyppige klassebytter

Mange elever på yrkesfag i den videregående skole kutter ut skolen hvis de må bytte klasse for ofte.

Yrkesvalg i by og land

Elever på yrkesfag skifter klasser nesten hvert år, og mange klarer ikke å fullføre utdanningen.

Foto: Marianne Terjesen / NRK

Marit Rismark

Professor Marit Rismark er bekymret over at elever på yrkesfag må skifte klasser så ofte.

Foto: Trine Aaen/NRK

Det viser forskning som er gjort ved NTNU og Høgskolen i Nord-Trøndelag.

Unge som går på studiespesialiserende fag går ofte i samme klasse gjennom hele videregående, mens mange yrkesfagselever må skifte årlig.

Fullfører ikke skolen

Forskningen viser at over halvparten av yrkesfagselevene ikke fullfører skolen i løpet av fem år, og de trønderske forskerne mener manglende stabilitet og hyppige omstillinger har mye av skylda.

Professor Marit Rismark ved NTNU har fulgt 30 elever i tre år, og funnet ut at mange sliter med klassebyttene.

Kristin Halvorsen

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen innrømmer at ykesopplæringen har noen svakheter.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Tenk deg at du sliter med engelsken, og du har en høy terskel for å ta ordet i klassen. For å lære engelsk må du jo snakke språket. Neste år må du inn i en helt ny klasse, sier Rismark.

Stort frafall

Den siste tiden har det vært mye fokus på frafallet i den videregående skolen. Det handler om elever som ikke klarer å gjøre ferdig skolegangen. En av to yrkesfafgelever gjør seg ikke ferdig med skolen på fem år.

Sammen med Kitt Lyngsnes ved Høyskolen i Nord-Trøndelag har Marit Rismark jobbet med dette prosjektet de siste tre årene. 150 nordtrønderske yrkesfagelever er intervjuet, og alle har skiftet klasse både en og to ganger.

– Elever ved studiespesialiserende fag ghår stort sett i de samme klassene hvert år, mens de på yrkesfag skifter nesten hvert år, fortsetter Rismark.

En belastning

Nå skal det jobbes videre med prosjektet i ett år til. Da vil de vite mer om hvor mye klassebytter hadde å si for de som valgte å droppe ut av skolen.

Rismark håper flere vil få opp øynene for hvor belastende det kan være å skifte klasse ofte.

– Mange kjemper ganske mye for å holde seg oppe, og klassebyttene blir en ekstra belastning. Nå må vi se på tiltak. Er det nødvendig å skifte klasse så ofte? I tillegg må man jobbe med å skape trygge og gode klassemiljø, mener Marit Rismark.