Hopp til innhold

– Ambulansefolk jobber uforsvarlig mye

Helse Midt: – Slik kan vi ikke ha det i det offentlige.

Ambulanser ved ulykke på E18 Arendal

– Flere ansatte i dag har hatt ansettelsesforhold hos ulike drivere. Det betyr at man kan ha gått fra to vakter i en bedrift og til to vakter i en annen, sier ambulansedirektør Håkon Gammelsæter i Helse Midt-Norge.

Foto: Per Kåre Sandbakk / NRK

I dag jobber enkelte ambulansesjåfører i over doble stillinger i Midt-Norge, hevder ambulansedirektør i Helse Midt-Norge, Håkon Gammelsæter.

Måten ambulansetjenesten er organisert på i dag, hvor flere private foretak driver ambulansetjenesten, gjør at ambulansefolkene vikarierer for hverandre i ulike bedrifter.

– Flere ansatte i dag har hatt ansettelsesforhold hos ulike drivere. Ambulansetjenesten, spesielt i distriktene, er ofte en beredskapstjeneste. Det betyr at man kan ha gått fra to vakter i en bedrift og til to vakter i en annen, uten å bli utslitt. Slik kan vi ikke ha det i fremtiden. Da bryter vi klart og tydelig med arbeidsmiljøloven, sier Gammelsæter.

Fra nyttår overtar Helse Midt-Norge ambulansetjenesten. Da ønsker Gammelsæter å få slutt på bruddene på arbeidsmiljøloven.

– Det er ikke forsvarlig å jobbe tre til fire døgn i strekk. Det er ikke slik vi skal ha det i det offentlige og i helsevesenet. Potensielt kan det true pasientsikkerhet og veitrafikk, så den muligheten tar vi bort når vi overtar.

160 nye vikarer

Gammelsæter har ikke oversikt over hvor mange ambulansefolk dette gjelder. Men Helse Midt-Norge er i ferd med å utdanne 160 nye ambulansevikarer, og Gammelsæter mener det er å ta godt i.

40 av disse vikarene skal være medisinstudenter, og resten skal være sykepleiere og hjelpepleiere. I tillegg vil flere ambulansefolk som i dag er vikarer, gå over i faste stillinger.

Hovedtillitsvalgt i NTS Ambulanse, Frank Grydeland, erkjenner at enkelte ambulansefolk kan ha jobbet mer enn det som er lovlig. Han mener årsaken er at det er for få ambulansefolk, og han stiller seg avventende til de nye vikarene.

– Formelt sett er de sikkert godkjent, men det gjenstår å se hvordan det blir.

Også lovbrudd i det offentlige

Helsetjenesten i innlandet gjennomfører den samme prosessen som i Helse Midt-Norge. De har valgt å gjennomføre innlemmingen over tre faser, over tre år.

De er inne i det tredje året nå, og opplever de samme utfordringene som i Midt-Norge.

– Vi har også noen prosesser med å ansette flere ambulansefolk når vi tar over fra det private. Vi jobber hardt med å ordne det tekniske, sier divisjonsdirektør for prehospitale tjenester ved Innlandet sykehus, Geir Kristoffersen.

Han mener enkelte registrerte lovbrudd er falske, og at det er en enighet mellom helseforetaket og arbeidstilsynet om at ambulansepersonell skal jobbe over det som er tillatt.

– Man har valget mellom å la en sjåfør som har jobbet for mye, fortsette å være på jobb, eller la den ambulansen stå. Jeg synes det er vanskelig å la bilen stå, sier Kristoffersen. Han understreker likevel at det er viktig å ha så få brudd på arbeidsmiljøloven som mulig.

– Står mellom arbeidsmiljøet eller helsetilbudet

Arild Østergaard er leder for prehospitale tjenester i Helse Sør-Øst. Han sier at det er brudd på arbeidsmiljøloven hos ambulansepersonell, også steder hvor ambulansetjenesten er offentlig som i Oslo og Akershus.

– Vi har stort forbruk av vikarer. Vi bruker omtrent 70 årsverk på vikarer i Oslo og Akershus. Og det er brudd på arbeidsmiljøloven også her. Men valget står mellom arbeidsmiljøet eller helsetilbudet.

Behovet for vikarer blir størst førstkommende sommer i Midt-Norge, og Gammelsæter mener det er da den store testen kommer.

– De er svært uoversiktlig, men vi mener 160 vikarer skal være nok. Vi har ikke et endelig regnestykke. Men vi har utnyttet utdanningskapasiteten i Midt-Norge til maks. Det er ikke mulig å utdanne flere i Midt-Norge, sier Gammelsæter.

– Siste store bastion

Styremedlem i Ambulansepersonellets Yrkesorganisasjon, Bjarne Vassli, mener hovedproblemet er at det er for få lærlinger i ambulansetjenesten.

Han hevder også at Helse Midt-Norge er den siste regionen som gjennomfører overtakelsen.

– Helse Midt-Norge er den siste store bastionen som gjennomfører dette. Så vidt jeg vet har flere andre regioner gjennomført dette over flere år, mens Midt-Norge gjør altså dette i et jafs.

Per M. Nyheim i Vinjes ambulansetjeneste, som driver 60 prosent av ambulansetjenesten i Sør-Trøndelag, sier problemstillingen er ukjent. Røde Kors Ambulanse Midt-Norge ønsker ikke å uttale seg.