Hopp til innhold

– Vi kan ikke løfte på leppa deres

Verdal videregående skole opphever snusforbudet ved skolen, fordi det er umulig å sjekke elevenes lepper.

DETTE BILDET MÅ IKKE BRUKES!

Det er ikke bare lett å kontrollere at elevene ikke snuser på skolen.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde

Rektor ved Verdal videregående skole i Nord-Trøndelag sier at skolen jobber for at elevene verken skal røyke eller snuse, men at det i praksis er vanskelig å følge opp snusforbudet.

– Når vi setter opp regler som skal følges, så må vi sette regler som vi har mulighet til å følge opp. Røyking kan vi følge opp, men ikke snusing. Vi kan ikke se opp i leppa til folk, sier Norset.

Umulig å kontrollere

Ifølge rektoren ved skolen er det bedre å ikke ha noe snusforbud, når de ikke har mulighet til å følge opp forbudet.

– Selv om vi ikke har snusforbud, betyr det ikke at vi blåser i saken. Skolens holdninger er klare, sier Norset.

Ifølge miljøterapeut ved Verdal videregående skole, Geir Olsen, forsøkte skolen å håndheve reglene, men det viste seg etter hvert å bli en umulig oppgave.

– Folk sniksnuste. Vi kan ikke gå rundt å se inn under leppa på alle elevene.

– Spytt ut

Charlottenlund videregående skole i Trondheim opprettholder forbudet, men også her er det vanskelig å følge opp.

– Vi er veldig lojale til vedtaket. Vi har problemer med å håndheve det, men vi gjør så godt vi kan. Når vi ser at elevene snuser, så ber vi dem spytte ut, sier rektor Jan Erik Vold.

Han sier det har stor betydning at de ansatte ikke snuser.

– I det øyeblikket ansatte bruker snus vil håndhevingen av det bli enda vanskeligere. Renholdsfolket sliter mest med snusen. Det er feil at de skal rydde opp snus.

Færre snusklyser i Steinkjer

Ved Steinkjer videregående skole informeres elevene om at det er snusforbud, men lærerne går ikke rundt å sjekker elevenes lepper.

– Det er vanskelig å håndheve regelen, men vi ivaretar regelen og ønsker at elevene følger den, sier assisterende rektor ved Steinkjer videregående skole, Asbjørn Dahlum.

Skolen har registrert færre snusklyser i år enn tidligere.

– Vi ser en positiv utvikling. I vinter har jeg heller ikke tatt noen i å røyke på skolens område.

– De fleste skolene har snusforbud

Harald Volan er fagsjef for fagenheten for videregående opplæring i Sør-Trøndelag fylkeskommune. Han vet at mange skoler har problemer med å håndheve snusforbudet.

– Det er vanskelig, men det blir umulig for meg å svare på hvordan skolene skal håndheve regelen. Jeg har ikke noe inntrykk av at noen skoler ikke ønsker å følge reglene.

Ifølge Volan følger de fleste skolene i Sør-Trøndelag regelen om at det ikke er tillatt for noen elever å røyke eller snuse.

– Snusforbudet ble innført i 2007. Det er Fylkestinget og Fylkesutvalget som kan gjøre endringer, men det er ingen planer om det, sier Volan.