Hopp til innhold

– Vi tar avskjed med en hedersmann

Den folkekjære programlederen Andreas Lunnan ble i dag bisatt i en fullsatt Levanger kirke. – Vi i NRK tar avskjed med en unik programskaper, sa programdirektør Grethe Gynnild Johnsen i sitt minneord.

Andreas Lunnans bisettelse

Andreas Lunnan ble bisatt fra Levanger kirke.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Programdirektøren kalte Andreas Lunnan en mann av folket, og sa at hans humør og folkelige tilnærminger skapte et stort og positivt engasjement landet rundt.

– Han var blant de aller første TV-kjendisene med sete utenfor Marienlyst. Han snakka attpåtil dialekt! sa Gynnild Johnsen i Levanger kirke i dag.

Kunne kunsten å lytte

Hun fortsatte med å understreke at god journalistikk fordrer at man behersker kunsten å lytte til andre.

– Dette kunne Andreas Lunnan. Han var en formidler som greide å skape den nødvendige nærhet både til sine intervjuobjekter og sitt publikum, sa Gynnild Johnsen.

– Det er en bauta innefor NRKs programvirksomhet som nå er borte, sa Bjørn Stuevold, regionredaktør i NRK Trøndelag, i forrige uke.

Han sa også at selv om Lunnan var jovial og romslig, var han slett ikke uten klare meninger.

– Han ga klar beskjed dersom det var noe han ikke likte, både om språk, musikk og programmer. Men til grunn for hans meninger og ytringer lå det en ekte og evig livslang kjærlighet til NRK og NRKs rolle som allmennkringkaster, sa Gynnild Johnsen i dag.

Video Andreas Lunnan er død

SE VIDEO: NRK minnes Andreas Lunnan

– Først og fremst programskaper

Andreas Lunnan ble født i Åsen i Nord-Trøndelag 16. april 1940. Han tok lærerutdanning, men begynte snart å jobbe som journalist i Trønder-Avisa og etterhvert også i NRK.

Han etablerte NRKs lokalkontor på Steinkjer i 1975 og var distriktsredaktør i Nord-Trøndelag i seks år.

Han ble en kjent og kjær programleder gjennom radio- og tv-programmer som «Nitimen», «5-på», «Har det på tunga», «Rundt et flygel» og «Rundt neste sving».

Lunnan laget en rekke portretter i radioprogrammet «Sølvsuper», før han avsluttet sin NRK-karriere som programleder for tv-serien «Gjensynet».

– Både radiolyttere og tv-seere vil huske ham lenge, lenge – og med glede, sier Bjørn Stuevold.

– Mange vil savne ham

Lunnan ble pensjonist i februar 2008, men jobbet som musiker og underholder til det siste.

– Han beholdt sitt høye aktivitetsnivå lenge etter at andre ville valgt å trappe ned, sa Gynnild Johnsen.

Hun tror at tusenvis av trofaste radiolyttere og tv-seere vil savne ham.

– Mange vil bruke lang tid på å venne oss til tanken på at han ikke mer er blant oss, sa Grethe Gynnild Johnsen i minnetalen i dag.

Andreas Lunnan døde fredfullt i sitt eget hjem natt til 21. februar.