Hopp til innhold

Fortsatt strømproblem etter Dagmar

Tre uker etter at Dagmar blåste ut lys og varme for mange, er det fortsatt trøbbel på strømnettet i Trøndelag.

Trønderenergi ønsker ikke å bli en lillebror i kraftsammenheng i Midt-Norge
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Nord-Trøndelag E-verk fikser den siste høyspentfeilen i dag, mens mannskap fra TrønderEnergi vil holde på ut januar.

Siste feilen retta

Langs Ladestien dagen etter at Dagmar var der

Mange trefall etter Dagmar.

Foto: Kaja Rindal Bakkejord

I Nord-Trøndelag ble 32 000 strømabonnenter rammet da Dagmar blåste som verst. Ekstremværet første til trefall over høyspentlinjer, og vinden var noen steder kraftig nok til å kortslutte ledningene.

Rundt 1900 kunder var uten strøm i inntil 24 timer, og omlag 300 måtte klare seg uten elektrisitet i opptil to døgn.

I dag blir den siste feilen på høyspentnettet reparert.

– Nå kan vi si oss ferdige med Dagmar. Hun ga oss mye ekstraarbeid, sier Johan G. Hernes, assisterende direktør i NTE Nett AS.

Arbeid gjenstår


Rundt 130 av TrønderEnergi sine kunder var strømløse i mer enn 12 timer etter at stormen passerte. Alle har fått tilbake strømmen, men ikke alle feilene er fikset permanent.

– Det gjenstår arbeid i et området ved Jonsvatnet i Trondheim. Det vil pågå ut januar. Abonnentene vil merke at vi jobber med strømforsyningen først når vi skal kople de fra den provisoriske løsninga over til den permanente, forteller Tore Wuttudal i TrønderEnergi.

Dagmar i aksjon på ferjeleiet på Flakk

Bølger over Flakk.

Foto: Roar Hansen

Lærer av Dagmar

– Hva lærte nettselskapa av Dagmar?

– Jeg mener NTE Nett red av stormen på en bra måte, og selv om de siste feila på høyspentnettet blir rettet etter tre uker, fikk de aller fleste stormramma kundene igjen strømmen før de siste vindkastene hadde lagt seg. Vi kan bli bedre på kundehåndtering. Da kundene hadde behov for å snakke med oss, ble det fort kø på telefonen. Dette må vi gjøre noe med, lover Johan G. Hernes i NTE.

– Det er alltid mulig å sikre høyspentnettet bedre, ved å lage bredere gater, fri for trær. Men det blir raskt et kostnadsspørsmål og et miljøspørsmål. Stormer som Dagmar er heldigvis sjelden kost, sier Tore Wuttudal i TrønderEnergi.

Selskapa som eier strømnettet gir i disse dager tilbakemelding til NVE om hvor hardt skada nettet ble under Dagmar. NTE registrerte 123 brudd på høyspentledningene, mens TrønderEnergi fortsatt ikke har en fullstendig oversikt.