Hopp til innhold

Mindre smerter med fysisk aktivitet

Fysisk aktive har en bedre psykisk helse og mindre kroniske smerter, viser forskning gjennomført ved NTNU.

Ski

Fysisk aktivitet som en skitur i marka er bra for kropp og sinn, og vel så bra som en tur i treningsstudioet.

Foto: www.colourbox.com

Resultatene av studien viser også at det er en sammenheng mellom hvor ofte, hvor mye og hvor intenst man trener.

– Trenger ikke gå Birken

– All form for mosjon hjelper, bare det å gå til og fra jobben og det å bære handleposene fra butikken. Når det er snakk om fysisk aktivitet, er det ikke snakk om å gå Birkebeineren, sier Stein Kaasa, professor ved Institutt for kreftforskning og molekylær medisin ved NTNU til forskning.no.

Kaasa har ledet et forskningsprosjekt som har studert effekten av fysisk aktivitet på kronisk smerte, psykisk helse og kreft.

Tre av ti har kroniske smerter

I den ene delen av prosjektet har forskerne brukt Smerte-HUNT, som er en del av Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag. Den handler om kronisk smerte og fysisk- og psykisk helse i normalbefolkningen i et femårsperspektiv.

I rapporten sier hele tre av ti at de har hatt stabil moderat til sterk smerte i over et år.

– Dette er et høyt tall. Samtidig viser studien at de som er fysisk aktive har mindre smerter over tid, sier Kaasa til forskning.no.

Rapporten viste også at forekomsten av kronisk smerte var rundt ti prosent lavere for dem som trente minst en halvtime i uka med moderat intensitet, enn for de som ikke trente i det hele tatt.

Komplisert sammenheng

Kaasa påpeker også at den årsaksmessige sammenhengen mellom mosjon og smerte er komplisert.

– Smerte kan reduseres og muligens forebygges av mosjon, men det vil også kunne hindre mennesker i å mosjonere, sier han til forskning.no.

Han sier det derfor er viktig å ta med smerte i vurderingen når det er snakk om å øke den fysiske aktiviteten i befolkningen.

Allikevel mener han det meste taler for å at det å være fysisk aktiv forebygger sykdom og reduserer smerte, skriver nettstedet.

Bedre psykisk helse

Også den psykiske helsa er bedre hos dem som mosjonerer, viser analysen.

Forskjellene er størst mellom de som ikke mosjonerer i det hele tatt, som for de som mosjonerer litt.

– Det betyr at fysisk aktivitet kan forebygge mange vanlige lidelser i befolkningen. Ikke bare smerter, men det gir også bedre velvære generelt, sier professoren.

Bra for kreftpasienter

I en egen studie, har forskerne også sett på mosjon blandt kreftpasienter, og resultatet viste at livskvaliteten og aktivitetsnivået til pasientene økte betydelig.

– Det at kreftpasienter faktisk klarer å trene og har godt av det, er viktig kunnskap, mener Kaasa til forskning.no.

Han opplever at kreftpasienter ofte er bekymret for hvor aktive de kan være.

– Disse resultatene dokumenterer at det er mulig for kreftpasienter flest å trene og at de faktisk oppnår bedre fysisk styrke. Det betyr igjen at de sannsynligvis vil tåle kreftbehandlingen bedre og kan være mer aktive i det daglige, sier professor Kaasa til nettstedet forskning.no.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.