Hopp til innhold

Hvorfor løsner plastmattene i Granåsen?

Leverandøren av hoppdekket undersøkte skadene i dag.

Skadene i Granåsen besiktiges.
Foto: Aleksander Ødegård / NRK

Bruk av feil skruer og tråkkemaskin kan være årsaken til at plastmattene i Granåsen i Trondheim har løsna. Det kom fram da leverandøren av hoppdekket undersøkte skadene i dag.

Ødelagt og ubrukelig

Plastdekket i Granåsen tåler nesten ingen belasting. I forfjor raste kunstsnøen ned og tok mange plastmatter med seg. Kommunen betalte 7 millioner for nytt plastdekke som etter siste vinter er ødelagt og ubrukelig.

Hannu Willstrøm, prosjektingeniør i C. E. Lindgren AB

Hannu Willstrøm, prosjektingeniør i C. E. Lindgren AB.

Foto: Aleksander Ødegård / NRK

– Har aldri sett lignende

I dag kom Hannu Willstrøm fra det finske firmaet C.E. Lindgren, som leverte plastdekket, og undersøkte skadene. Firmaet har levert dekke til 350 hoppbakker, men Willstrøm har aldri sett lignende.

– Her er det brukt to ulike skruetyper og det er av et slag som vi ikke har noen erfaring med fra tidligere, sier han til NRK.

Video Feil skruer i Granåsen?

Feil skruer i Granåsen?

Han kan ikke si noe sikkert, men siden byggefirmaet har brukt andre skruer enn det Lindgren har erfaring med, tror han de kan være medvirkende til ødeleggelsene i Granåsen.

Skruer som er brukt til å montere plastdekket i Granåsen.

Dette er skruene som er brukt til å montere plastdekket i Granåsen.

Foto: Aleksander Ødegård / NRK

– Vi økte dimesjonen på skruene

Det er entreprenørselskapet Grunnarbeid som har montert plastdekket. Prosjektleder Gunnar Bardahl avviser at skruene kan være årsak til at plastdekket løsner.

– Materialene er godkjent av byggeledelsen i Trondheim kommune, og vi har økt dimensjonen på skruene sammenlignet med det som ble anbefalt av den finske leverandøren, sier Bardahl til NRK.

Tråkkemaskin kan være medskyldig

Dagfinn Hårstad i Rambøll, firmaet som har det overordna ansvaret, mener imidlertid at skruene kan være underdimensjonerte. Han mener ellers at bruk av tråkkemaskin også må ta sin del av skylda.

Konklusjonen etter dagens befaring er da at skadene kan skyldes underdimensjonerte skruer, eventuelt sammen med feil bruk av tråkkemaskin og snønett. Og det er overhengende fare for at mer av plastdekket løsner - og hvem som har ansvaret og dermed skal betale for reparasjonen er ikke klart.

Granåsen

Det er forsatt ikke klart hva som er årsak til ødeleggelsene, men mye tyder på at det kan være fordi skruene er underdimensjonerte.

Foto: Aleksander Ødegård / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.