Hopp til innhold

Politisk streik i elektrobransjen

3500 medlemmer av El & IT- forbundet i Trøndelag går til politisk streik idag.

Ill. foto

Trønderske elektrikere streiker i dag i protest mot regjeringen.

Foto: Vågenes, Hallgeir / Scanpix

Forbundet streiker for el- sikkerheten, og hevder det er et stort press for å tillate fri flyt av arbeidskraft.

– Rammer sikkerheten

– Det vil gå ut over el-sikkerheten i Norge hvis elektrikere fra EU-området skal få jobbe fritt her i landet, sier leder i Elektrikernes Fagforening i Trøndelag, Terje Aaberg til NRK.

Han sier Norge har strengere krav til utdanning av elektrofagarbeidere enn i flere land i Europa.

– Vi protesterer mot at regjeringen gir etter for press fra EU og vil liberalisere denne forskriften innen både installasjonsmarkedet og markedet for kraftforsyning, sier han.

Møter i Trondheim og Namsos

Derfor blir det ei times politisk streik i Trøndelag og i resten av landet i dag. I Trøndelag blir det streikemøter i Trondheim og i Namsos.

Venke Heimdal er leder i El- og It-forbundet i Trøndelag, og hun mener det er viktig å markere motstanden mot dette.

– Dette angår oss alle i Norge. Hvis vi slipper til utenlandske elektrofagarbeidere uten den utdanningen som norske arbeidere har, kan det gå på sikkerheten løs. Vi har tross alt svært lave branntall i Norge sammenlignet med mange land i Europa, understreker hun.

Proest mot regjeringen

Nå har forbundsstyret i El- & It-forbundet oppfordret alle sine 38000 medlemmer i Norge til å delta i streiken. Den rettes mot regjeringen som altså vil liberalisere arbeidsmarkedet innen denne bransjen.

Fagforeningen mener myndighetene gir etter for press fra markedskreftene og EU. De vil endre forskriften om krav til kvalifikasjon for elektrofagarbeidere, og forskriften om bemanning av fagpersonell i nettselskapene