Hopp til innhold

Satser på fuglesenter

Fylkeskommunen i Nord-Trøndelag støtter planene om å opprette et senter for naturinformasjon på Ørin i Verdal.

Oversiktsbilde våtmarksområdet på Ørin i Verdal

Våtmarksområdet på Ørin i Verdal.

Foto: Halvor Sørhuus

Ornitologer fra hele landet har lenge ønsket seg et slikt senter på Ørin der de kan formidle kunnskap og skape interesse for fugler og andre arter som lever i våtmarker.

Gir 310.000

Ingvild Kjerkol

Fylkesråd Ingvild Kjerkol støtter planene på Ørin.

Foto: Nord-Trøndelag Fylkeskommune

– Vi vil gi 310.000 kroner slik at det kan lages en forretningsplan for det planlagte Ramarsenteret på Ørin, skriver fylkesråd Ingvild Kjerkol i saksframlegget til fylkespolitikerne i Nord-Trøndelag.

Tidligere har Miljøverndepartementet gitt tre millioner kroner til planleggingen og byggingen av et slikt senter i Verdal.

Anne Kolstad er daglig leder i Trondheimsfjorden Ramarsenter, og hun legger vekt på at senteret skal spre kunnskap og informasjon om det rike fuglelivet og våtmarksområdet ved Trondheimsfjorden.

Senteret er også opptatt av at de besøkende kan få gode naturopplevelser uten å forstyrre mangfoldet i naturen.

Ramsarområde

Ørin er et verna naturområde, og har status som Ramsarområde, som internasjonalt viktig våtmarksområde.

(saken fortsetter under bildet)

Ørin i Verdal

Ørin ligger vakkert til ved Trondheimsfjorden.

Foto: Asle B. Rindsem

Ørin naturreservat danner sammen med Kausmofjæra fuglefredningsområde på nordsiden av Verdalselva, et elvedelta som er blitt meget sjeldne i Norge. Her overvintrer ærfugl, svartand, sjøorre og store mengder stokkender, og under vårtrekket finner man den største samlingen med svartand som er registrert i Norge med over 1200 individer på en gang.

Viktig rasteplass

Området er dessuten en meget viktig rasteplass for våtmarksfugler, særlig under vårtrekket. Nærmere 10.000 kortnebbgås kan være i området samtidig, og både om høsten og våren finnes det også ærfugl i svært store antall på inntil 2500 individer.

Andre tallrike arter er sjøorre, tjeld, sandlo, vipe, myrsnipe, brushane, storspove, lappspove, rødstilk og gluttsnipe. Til sammen er det registrert over 210 fuglearter i Ørin-området.