Hopp til innhold

Liv Ullmann blir hyllet av pressen

Anmeldere og premierepublikum tar strålende imot Liv Ullmann og hennes stjernelag i Lang dags ferd mot natt.

Bjørn Sundquist, Liv Ullmann, Anders Baasmo Christiansen og Pål Sverre Valheim Hagen

Bjørn Sundquist, Liv Ullmann, Anders Baasmo Christiansen og Pål Sverre Valheim Hagen får mer enn godkjent av anmelderne etter førpremieren av skuespillet Lang dags ferd mot natt.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

På onsdagens førpremiere på Riksteateret i Oslo var det forventningsfull stillhet før forestillingen startet.

Et meget teaterkyndig publikum med skuespillere, anmeldere og andre teaterfolk var veldig begeistret for det de fikk se. De hyllet ensemblet med flere minutter lang stående trampeklapp da det hele var over.

VGs anmelder Yngve Kvistad gir forestillingen terningkast seks.

– Liv Ullmanns Mary-gestalt er en oppvisning i ren og skjær teaterkunst, mener Kvistad.

20 år siden sist Ullmann spilte i Norge

– Det var store følelser, intenst og veldig flott, mener NRKs anmelder Karen Frøsland Nystøyl etter å ha sett oppsetningen i går.

Dette var første gang Liv Ullmann stod på en norsk teaterscene siden 1990, og NRKs anmelder frydet seg over å se teaterlegenden på en norsk scene igjen.

– Å se Liv Ullmann stå der var stort. Hun er jo nesten litt mystisk, sier Nystøyl.

Liv Ullmann og Bjørn Sundquist

Bjørn Sundquist og Liv Ullmann spilte godt sammen, ifølge NRKs anmelder.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

Skryter av Sundquist

Ullmann fikk god hjelp av kjente skuespillerkolleger som Bjørn Sundquist, Anders Baasmo Christiansen og Pål Sverre Valheim Hagen på scenen i går.

– Det er som kammermusikk. De spiller hvert sitt instrument, og tonene fletter seg tettere og tettere inn i hverandre. De spiller fram et grusomt bilde av en familie, men samtidig er det så fascinerende med den kjærligheten i bunnen som gjør at de ikke forlater hverandre, beskriver NRK-anmelderen.

Lang dags ferd mot natt er en familietragedie, og Nystøyl trekker fram samspillet mellom Liv Ullmann og Bjørn Sundquist, som spiller mannen til Ullmann, som spesielt sterkt.

– Særlig de øyeblikkene der Sundquist viser hvorfor han holder ut med henne og er glad i henne, selv om hun er narkoman, funker veldig godt i forestillingen, sier hun.

Har forestillinger over hele landet

Første spillested utenfor Oslo er Røros, der Lang dags ferd mot natt har turnépremiere mandag. Etter det fortsetter turneen rundt resten av landet, før stjernelaget avslutter i desember på Dramaten i Stockholm.

Nystøyl anbefaler folk å gå på forestillingene.

– Men man må huske at dette er et stort, klassisk dramatikkstykke. Det er ikke en komedie man går for å se, advarer hun.

Torsdag morgen var 40 av 55 forestillinger utsolgt.

(NTB/NRK)