Hopp til innhold

Viktig ulv i godt hold

Ulven som ble felt i går kan gi viktig informasjon. Sjelden får Veterinærinstituttet inn dyr til obduksjon såpass tidlig etter felling.

Ulven obduseres

Ulven obduseres

Foto: NRK/ Ingrid Lindgaard Stranden

– Her har vi magesekken, og nå må jeg klippe over tarmene og fjerne fettet som er festet til tarmene. Veterinær Johan Schulze tar grep med saksen og håndterer kadaveret foran seg. Uten pels, blodig og med et grønnskjær over magen ligger dyret utstrakt på bordet.

Ulven ble felt ved Bangsjøan i Namdalen i går. Den er en ung hannulv, og fellingstillatelsen ble gitt fordi den skal ha tatt flere tamrein. Veien fra Namdal til veterinærinstituttet i Trondheim ble kort. Allerede i går ble den skannet og 3D -analysert, og veterinærene har gode forhåpninger om å få tatt flere verdifulle prøver av dyret.

Ulv med fettlag

– Vi kjørte en computertomografi på den i går kveld, flådde den og tok vare på skinnet. Nå fortsetter vi obduksjonen, og slik får vi et bilde av den helsemessige situasjonen til ulven, sier veterinær Schulze.

Ulven er feit og i godt hold. Han har hatt gode dager. For en uke siden ble det sluppet to tusen rein i Snåsatraktene. Det tar lengre tid enn ei uke å bygge opp en god fettreserve, men ser vi litt på mageinnholdet hans, røper det dietten ganske godt.

Bevismateriale

Bevismateriale

Foto: NRK/ Ingrid Lindgaard Stranden

– Her er det en del av et luftrør, en tunge og litt grått hår, sier Schulze og strekker seg til å anslå at det stammer fra et større pattedyr, muligens forenlig med rester fra rein.

2 kilo mage

Veterinær Katarina Kramer tar blodprøve

Veterinær Katarina Kramer tar blodprøve

Foto: NRK/ Ingrid Lindgaard Stranden

Veterinær Katarina Kramer tar blodprøver, mens Johan Schulze veier magen med innhold. – Det er sjelden vi får tilgang til så ferske dyr. Dette er rekordtidlig, og med så ferske prøver kan vi bygge opp et referansemateriale som vi kan sammenlikne andre dyr med senere, forklarer Schulze.

Ved Direktoratet for Naturforvaltning holder de oversikt over hva slags resultater prøvene gir. Avføringsprøver som ble tatt av ulven kan DNA -analyseres og si noe om hvilket revir han egentlig kommer fra. Det er tilsammen rundt 26 revir i Skandinavia, flest i Sverige. Ulven er fredet, og det er ikke skutt ulv offisielt i Trøndelag på 57 år.

Men for denne karen endte altså ferden ved Bangsjøan i går formiddag.