Hopp til innhold

Her er det forbudt å røyke på jobb

Jobber du i butikkjeden Toys ”r” us får du ikke lov til å røyke i arbeidstiden.

Toys "r" us
Foto: Ole Petter Klepp / NRK

- Vi ønsker ikke å utsette kunder, medarbeidere eller folk som besøker arbeidsplassen vår for passiv røyking. Og vi ønsker å fremme ikke-røykkulturen, sier Lars Pettersen, butikksjef for kjedens leketøysbutikk på Tiller i Trondheim.

Varsler nye medarbeidere

Pettersen har 33 røykfrie medarbeidere. Og skal det ansettes nye er det et krav at det ikke skal røykes i arbeidstiden.

- Det er så absolutt at det ikke er lov til å røyke så lenge man er på jobb. I fritiden gjør selvfølgelig folk hva de vil, det inkluderer en halvtimes lunsj. Men vi påpeker at det ikke er lov til å røyke noen steder på arbeidsplassen, sier Lars Pettersen.

Røykepolitikken gjenspeiles på bedriftens nettside der de forteller at de jakter på nye, røykfrie medarbeidere. Butikksjefen utelukker ikke at noen kan føle seg tråkket på tærne.

- Det kan det sikkert være. Men vi ønsker å vise at vi har en ikke-røykkultur, også når vi annonserer etter nye medarbeidere, sier Pettersen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Toys ”r” us er Nordens største leketøyskjede. Og røykepolitikken gjelder i alle butikkene.

- Den er nedfelt i medarbeiderhåndboken vår og nyansatte får som første oppgave å sette seg inn i den, sier butikksjefen.

- Sverige langt foran

Næringslivets hovedorganisasjon har ingen formening om hvor mange norske bedrifter som praktiserer lignende røykeregler.

Kreftforeningen har heller ingen slik oversikt, men de mener dette med røykfri arbeidstid er noe som er i ferd med å komme til Norge.

- En del kommuner har begynt å innføre det og det er innført på enkelte arbeidsplasser, men jeg har ikke noen fullstendig oversikt over hvor mange det er. Sverige ligger langt foran oss, der er det 111 kommuner som allerede har vedtatt røykfri arbeidstid, sier rådgiver Kristin Byrkje i Kreftforeningen.

Skryter av bedriftene

Hun roser bedrifter som innfører røykeforbud på denne måten.

- Det er mange positive effekter av å ha røykfri arbeidstid. Det gjør det lettere for folk som velger å slutte og flere velger å stumpe røyken, sier Byrkje til NRK.

Hun mener det er viktig at folk må få tilbud om hjelp til å slutte når det innføres strenge røykeregler.

- Det er tross alt folk som er avhengige av å røyke. Det er viktig at man har en lang og god forberedelsestid før man skal innføre strengere regler. Og at man samtidig tilbyr hjelp til de som vil slutte er en selvfølge, sier Kristin Byrkje.

- Sigaretter er en lovlig vare. Hvorfor skal ikke voksne folk få røyke i arbeidstiden?

- Det er opp til arbeidsgiver å bestemme hva medarbeiderne skal gjøre. De er jo ansatt og får betalt for å jobbe på det arbeidsstedet. I fremtiden tror jeg man vil se på det som like naturlig som ting som har blitt en selvfølge i dag, for eksempel at man ikke skal røyke på møter eller på toget, sier rådgiver Kristin Byrkje i Kreftforeningen.