Hopp til innhold

Vil stoppe ambulanseanbud

Ansatte i de selskapene som driver ambulansene i Midt-Norge, krever at planene om nye anbud stoppes.

Ambulanse
Foto: Rainer Prang / NRK

Ambulansearbeiderne mener uroen går utover ansatte og pasienter.
Like før jul varslet Helse Midt-Norge at nye anbud kan bli satt i gang i 2009, til tross for at inngåtte avtaler gjelder i flere år fremover.

Dette provoserer de ansatte, forteller hovedtillitsvalgt Frank Grydeland i Namsos Trafikkselskap.

-Det er det ingen tvil om. Det er konfliktskapende og det skaper en usikkerhet. Vi må få ro, det har vært så mye styr rundt dette i mange år. Nå er det på tide at dette tar slutt, sier Grydeland til NRK Trøndelag.

Ulovlig statsstøtte

For akkurat ett år siden overtok Namsos trafikkselskap og Inntrøndelag ambulanse driften av ambulansetjenesten i Midt-Norge. I sommer ble det kjent at helseforetaket lovte selskapene et ekstra tilskudd på til sammen 86 millioner kroner. Direktøren måtte gå, og nå prøver den nye å rydde opp.

Administrerende direktør Bjørn Erikstein i Helse Midt-Norge kaller tilskuddet ulovlig statsstøtte, trekker millionene, og varsler nå en ny anbudsrunde.

- Det ligger i saken kjerne at de to selskapene har gitt beskjed om tidligere om at de ikke har klart å drive innenfor det de har avtalt i kontrakten, og derfor har de fått en tilleggsbetaling som kommer til å bli stoppet fra januar. Det skjer fordi vi snakker om en høyst sannsynlig ulovlig statsstøtte, sier Erikstein.

Nye forhandlinger

I morgen setter helseforetaket seg til bords med de to ambulanseselskapene. Målet er å finne en løsning å leve med. De ansatte i begge selskapene mener en ny runde med anbud og regnestykker vil ramme ansatte og pasienter.

-Det skaper en usikkerhet blant de ansatte. Det er ikke usikkerhet om vi får beholde jobbene våre, men usikkerheten dreier seg om hvem som blir arbeidsgiver og det trekker fokus vekk i fra det vi skal holde på med, nemlig pasienten, og pasienten sitt beste, sier Grydeland.