Hopp til innhold

– Positivt at kommuner anmeldes

Gutten vil heller være hos andre enn hjemme hos seg selv. Hos barnevernet er det ikke hjelp å få. Barneombudet er positiv til at barnevernet i flere kommuner politianmeldes, fordi saker bare henlegges.

Barn har ikke fått nok omsorg, og flere kommuner er anmeldt av fylkesmannen.

Barn har ikke fått nok hjelp av barnevernet. Flere kommuner er anmeldt til politiet av fylkesmannen.

Foto: Eivind Aabakken

Tirsdag ble det kjent at Fylkesmannen i Nord-Trøndelag anmelder flere kommuner etter tilsyn i barneverntjenesten.

Anmeldelser

Fylkesmannen har avdekket at hele 150 barnevernsaker er henlagt i Midtre Namdal samkommune. Dette gjelder kommunene Namsos, Overhalla, Fosnes, Namdalseid og Flatanger.

I dag har NRK fått innsyn i noen av de groveste sakene der samkommunens barnevernstjeneste har unnlatt å gi tilstrekkelig hjelp til barn. To av de groveste sakene er anmeldt.

  • Den ene av sakene handler om en liten gutt. Det hele startet med ei bekymringmelding i 2007 om vold og trusler mot mor og barn. Gutten er til tider så redd for å være hjemme at han søker tilflukt hos andre voksne. I dag etter seks år og flere titalls bekymringsmeldinger beskriver skolen ham som traumatisert. Fagfolk mener han har vært utsatt for grov vold daglig. Saken er fortsatt til behandling på kontoret til barnevernstjenesten i Midtre Namdal samkommune.
  • En annen gutt er i skolealder når barnevernet blir varslet. Den som melder fra forteller at barnet har sett mor bli slått og voldtatt flere ganger. Barnevernet i Midtre Namdal undersøker saken. Mor forteller at gutten har vært vitne til flere overgrep. Barnet selv nekter å prate om det. Barnevernet er bekymret for gutten, men velger likevel å henlegge saken.

Se saker som barnevernet har unnlatt å gripe inn i.

Se saker som barnevernet har unnlatt å gripe inn i.

Ikke tradisjon å anmelde

Barneombudet er positiv til at Fylkesmannen i Nord-Trøndelag politianmeldeler flere kommuner.

– Det er ikke tradisjon for at fylkesmennene skal anmelde kommunenes barnevernstjeneste. Men det er positivt at de velger å gjøre det. Vi er enig i at kommuneledelsen er nødt til å ta ansvar, og vi håper dette gir dem en vekker som sikrer robuste barneverntjenester, sier fagsjef hos Barneombudet, Camilla Kayed til NRK.

Ledelsen i Midtre Namdal samkommune sa i går at de er overrasket over forhold som er avdekket i barnevernet, og at fokus nå blir å sørge for at barn får den hjelp de trenger av barnevernet.

Over 42 000 barn og unge i Norge får hjelp fra barnevernet hvert år. Landsomfattende tilsyn med barnevernet i både 2011 og 2012 viste at det ble funnet lovbrudd eller forbedringsområder i hele 87 av 99 kommuner.

Alvorlig at barn ikke får hjelp

Statens helsetilsyn uttrykte etter tilsynene at fylkesmennene må følge opp kommuner med lovbrudd til forholdene er i orden.

Det er Fylkesmannen i Nord-Trøndelag nå i ferd med å gjøre.

– Det er alvorlig at barn ikke får den hjelp de trenger av barnevernet. Det er bra at Fylkesmannen er tøff og anmelder kommuner. For lover skal overholdes, sier fagsjef hos Barneombudet, Camilla Kayed til NRK.