Hopp til innhold

Alstahaug kommune

Handel, industri og kommunikasjon står sentralt i denne helgelandskommunen. Ordfører er Magne Greger fra Arbeiderpartiet.

Politisk karakteristikk:

Alstahaug er et handels-, industri- og kommunikasjonssenter på ytre Helgeland.

Arbeiderpartiet har tradisjonelt stått sterkt, men kommunen har de siste 30 år hatt ordførere også fra Høyre og Senterpartiet.

Kommunen sliter med tilbakegang etter nedlegging av Telenors regionkontor i Sandnessjøen og storkonkursen ved oljeverftet NORD-offshore på slutten av 1980-tallet.

Sandnessjøen har base for oljeindustrien på Nordlandssokkelen og får deler av oljeselskapet BPs administrasjon når Skarvfeltet bygges ut.

Politisk situasjon:

Arbeiderpartiet i Alstahaug har vært preget av indre strid i flere tiår. Partiet overtok ordførerposisjonen da ordføreren fra Senterpartiet tidlig i denne perioden ble syk og døde plutselig.

Nominasjonsstriden i Ap endte med at en fløy meldte seg ut og dannet ei byliste med tidligere rådmann Finn Jacobsen som listetopp.

Hvordan dette vil virke inn på valget er usikkert, ikke minst fordi det er store utskiftinger i de fleste av partiene. RV har denne gang satt to ungdommer på topp. Også dette gjør valget ekstra spennende.

Aktuelle saker:

Bygging av badeland er fortsatt en viktig sak for innbyggerne i Alstahaug. Det er gjort vedtak om bygging i sentrum av Sandnessjøen, men fortsatt er finansieringen usikker.

Vern, riving eller ombygging av gamle hus i Sandnessjøen sentrum er stadig aktuell.

Viktige tall for Alstahaug kommune finner du på SSB sine sider:

Statistisk Sentralbyrå