Hopp til innhold

Ordføreropprør for oljeboring

Ordførere i ni kommuner står sammen i et krav om en snarlig igangsetting av konsekvensutredning av petroleumsaktivitet utenfor Lofoten og Vesterålen.

Ordfører Hugo Bjørnstad og Ola Borten Moe i Svolvær

MISLIKTE HELOMVENDING: Ola Borten Moes helomvendning i Svolvær skapte politiske reaksjoner. Tidligere ordfører i Vågan Hugo Bjørnstad var en av dem som gikk i rette med oljeministeren.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde

Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) presenterte forrige uke resultatet fra kunnskapsinnhentingen om virkninger av petroleumsaktivitet utenfor Lofoten og Vesterålen.

Han mente at det vil være fullt forsvarlig å åpne havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Vil ikke vente i fire år

Dette styrker lokalpolitikernes krav om konsekvensutredning av Nordland VI og VII og Troms II, mener ordførerne i Hadsel, Sortland, Andøy, Bø, Øksnes, Lødingen, Vågan, Vestvågøy og Værøy.

– På tross av kunnskapen velger ministeren å anbefale at Vesterålen og Lofoten settes på vent i minst fire nye år. Vesterålen og Lofoten ser at lokalsamfunn bygges sør og nord for oss som følge av at det høstes av de samme naturressursene som Vesterålen og Lofoten ikke får høste av, sier ordførerne i en felles uttalelse.

– Dersom regjeringen til tross for kunnskapsinnhentingen setter Vesterålen og Lofoten på vent vil dette kunne være en reell trussel for muligheten til å bygge levedyktige lokalsamfunn, fortsetter ordførerne.

(artikkelen fortsetter under)

Ola Borten Moe i Svolvær

– Det som skjer i dag vil starte et nytt politisk ordskifte, sa Ola Borten Moe til forsamlingen i Svolvær da han presenterte kunnskapsinnhentingen.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

– Ikke lytt til miljøbevegelsen

Fredag sa Per-Willy Amundsen (Frp) at rapporten fjerner enhver tvil.

– Nå må det åpnes for en massiv leteboring og utbygging av oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, sa han, og la til at det ikke finnes fornuftige grunner til å lytte til miljøbevegelsen.

Fiskerne fortsetter kampen

Mens ordførerne ryster til ny kamp, er fiskerne i regionen glad for at ministeren ville frede Lofoten i fire år.

– Vi er glade for å ha blitt hørt. Men egentlig dette bare ord. Det gjenstår å se hva som blir en realitet. Borten Moe skal vinne et valg til neste år, sa kystfisker Bjørnar Nicolaisen til NRK.no etter at kunnskapsinnhenting var presentert i Svolvær.

Nå skal han fortsette å legge press på myndighetene for å stanse petroleumsvirksomheten i de sårbare gyteområdene.

– De kommer ikke forbi oss. Vi skal fortsette med å slå argumentene våre i bordet. Andøy fiskarlag har utarbeidet den eneste rapporten som viser konsekvensene av seismikk. Skremmeffektene og neddrepingseffekten av trykkbølgene som seismikkskipene genererer er mye verre enn først antatt, sier Nicolaisen.

Da det ble skutt seismikk på Aasta Hansteen-feltet vest av Lofoten, merket man effekt utenfor Andøya.

– Nordkapp-forsøket viste også effekter 18 nautiske mil unna seismikkskipene. Disse resultatene må inn i rapportene, krever fiskeren.