Hopp til innhold

På det meste brukte Åsta en flaske nesespray om dagen

Etter fem år som nesesprayavhengig hadde Åsta Opsjøn verken lukt- eller smakssans igjen. Etter en neseoperasjon og beinharding jobbing har hun endelig klart å legge vekk nesesprayen.

Åsta Opsjøn kastet nesesprayen for ett år siden

ENDELIG NESESPRAYFRI: Da Åsta Opsjøn kastet nesesprayen hadde hun vært avhengig av den i nesten fem år. En av bivirkningene var at hun mistet smak- og luktesans.

Foto: John Inge Johansen / NRK

– Det er kjempeskummelt. Etter ti dager er du avhengig, sier Åsta Opsjøn, som vi ha nesespray ut av dagligvarebutikkene.

Svolvær-kvinnen mener at en viktig årsak til at hun ble avhengig av forkjølelsesmedisinen er at nesesprayen så lett tilgjengelig.

– Den er over alt. Går du på kiosken eller fyllere bensin så jeg den i hyllen. Hadde jeg måttet gå på apoteket, hadde det blitt mer tungvint, sier Opsjøn.

Hun er overbevist om at den lette tilgangen forlenget avhengigheten hennes.

– Salg av nesespray burde forbys i vanlige dagligvareforetninger. På et apotek kan de orientere om faren for avhengighet om man ikke følger pakningsvedlegget, sier Opsjøn til NRK.no.

Skriv i vårt kommentarfelt om du er enig i at nesesprayen bør tas ut av dagligvarebutikkene.

– Nesesprayen var min følgesvenn

Otrivin

Bruksanvisningen til nesesprayen Otrivin sier at den ikke skal brukes mer enn ti dager i strekk.

Foto: NRK

For Åsta begynte det med bruk av Otrivin etter en forkjølelse. Dette gjorde at hun ble avhengig av nesespray i fem år.

– Jeg skjønte at jeg var avhengig da forkjølelsen aldri ga seg. Det føltes som jeg var tett i nesen hele tiden. Spesielt på nettene føltes det som jeg ikke fikk puste, sier Opsjøn.

Åsta Opsjøn måtte ha nesespray tilgjengelig hele døgnet.

– Den ble som en følgesvenn. Jeg hadde sprayflaska i veska, i lommene. Overalt egentlig. Jeg måtte ha nesesprayen tilgjengelig til en hver tid, sier Opsjøen som bare er en av svært mange nordmenn som er blitt avhengig av nesespray.

Mistet smak- og luktesans

– Det ble bare verre og verre. På slutten brukte jeg det annenhver time, sier Opsjøn.

På grunn av den enorme bruken av Otrivin måtte Opsjøn til slutt opereres. Ved langvarig bruk kan slimhinnene bli overstimulert slik at de mister sin naturlige evne til å trekke seg sammen. Under en operasjon svies det bort deler av slimhinnene.

– Jeg har blitt operert for dette en gang. Etter operasjonenen begynte jeg på nytt med Otrivin. Det endte opp med at jeg ønsket ny operasjon. Men jeg ble frarådet dette av en lege som sa til meg at hvis jeg klarte å holde meg unna nesesprayen i 14 dager så ville det gå over. Og han hadde helt rett. Nå er jeg endelig Otrivin-fri, sier hun til NRK.no.

Opsjøn mener at hvis man spør i nærmiljøet og vennekretsen så er det skremmende mange som kjenner behovet, men at folk ikke tenker så mye over konsekvensene.

– Jeg mistet både smakssans og luktesans som først nå begynner å komme tilbake. Livet er bedre nå uten nesesprayen, sier Opsjøn.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Fortsatt blir hun tett i nesen. Da melder behovet for nesespray seg.

– Men jeg klarer å stå imot presset. Jeg kommer aldri til å bruke nesespray igjen. Da går jeg heller potte tett noen dager før jeg blir frisk. Jeg vet at det går over, så jeg skal ikke få panikk hvis høstforkjølelsen kommer, sier Opsjøn.

Opptil én flaske om dagen

Konstituerende overlege Stian Thrana ved Øre-nese-hals-avdelingen ved Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø, støtter Åsta Opsjøns ønske om at nesespray ikke burde selges i daglivgarebutikkene og bensinstasjonene.

– Bruken av nesespray er utrolig vanedannende, men er ikke direkte farlig. Den virker lokalt i nesen og blir ikke tatt så mye opp i blodet.

Nesetetthet ved forkjølelse skyldes ofte at slimhinnene i nesen er hovne. Nesesprayen gjør at blodårene i nesen trekker seg sammen slik at hevelsen blir mindre.

– Ved langvarig bruk kan blodårene bli overstimulert slik at de mister sin naturlige evne til å trekke seg sammen. Langvarig bruk av nesespray kan føre til avhengighet og vedvarende nesetetthet sier Thrana.

Derfor mener Thrana at det er viktig å ikke bruke nesespray mer enn uke sammenhengende. Han forteller at det er et adrenalinvirkende stoff i nesesprayen som gjør at slimhinnene trekker seg sammen.

Bare på ti år har salget av nesespray fra dagligvarebutikker og apotek steget med 25 prosent.

I fjor ble det solgt 4,5 millioner pakninger mot 3,6 millioner i 2002.

Folkehelseinstituttet opplyser til NRK.no at hittil i år er det solgt 2,8 millioner pakninger med nesespray. I første halvår 2012 har salg av nesesprayer som inneholder xylometazolin økt med 11 prosent i forhold til samme periode i 2011.

– Jeg er stadig borti tilfeller på jobb hvor vi må behandle folk som har blitt avhengig av nesespray. De mest ekstreme tilfellene er personer som bruker 1 flaske om dagen. Det blir både sårt i nesen og dyrt for lommeboka, sier Thrana.

En operasjon hvor de tynner ut slimhinnene foregår med radiobølger. Dette er en midlertidig effekt som etter en måneds tid vil gå tilbake. Da mener Thrana det er viktig å ikke bli falle for gamle fristeleser.

50 års erfaring

Legemiddelfirmaet som produserer Otrivin nesespray, Novartis, mener deres produkt er sikkert og effektivt når det brukes riktig.

– Otrivin har vært på markedet i over 50 år i Europa, og effekt og sikkerhet ved riktig bruk er således godt etablert. Som ved alle andre reseptfrie legemidler er det viktig å lese pakningsvedlegget før bruk. Man må forholde seg til anvisninger om dosering og behandlingslengde, som ikke skal overskride 10 dager sammenhengende for voksne, og 5 dager for barn, sier "Country Manager" Stig Sandøy i Novartis.

Sandøy sier de nå vil undersøke mer rundt Åsta Opsjøns sak.

– Sikkerheten til brukerne er Novartis førsteprioritet. Tilfellet dere nevner er vi blitt obs på gjennom media i løpet av dagen, og blir rutinemessig rapportert til vår Drug Safety avdeling for videre undersøkelser.

Mener du at salget av nesespray bør begrenses?