Hopp til innhold

– De som trodde jorda var flat, var mer presise enn Apple

En hel by under vann, en gård merket som flyplass og sykehus som dekker hele sentrum. Apples nye karttjeneste er alt annet enn feilfri.

Leknes i Lofoten er at av stedene som ifølge Apple Kart ligger under vann. Og hvor ble det av Gøteborg?

På Apple sin siste softwareoppdatering iOS 6 har Google Kart blitt byttet ut med deres egne Apple Kart, en tjeneste som fikk mye ros da det ble lansert i juni. Dette skulle brukes i å blant annet konkurrere med rivalen Google Inc.

De siste dagene derimot har folk fra hele verden kritisert det nye kartet til Apple for flere geografiske feil, manglende informasjon og fordi karttjenesten mangler mange av Google sine funksjoner.

Google Kart er ikke lenger tilgjengelig på iOS 6, som du får når du oppdaterer iPhonen eller iPaden din.

Blir oppdatert

Leknes under vann

Nye Leknes i Lofoten.

Foto: Skjermdump fra iPhone

Talsperson for Apple, Trudy Muller, sier at selskapet lanserte denne tjenesten vel vitende om at det var et stort initiativ, og en stor forandring.

– Vi oppdaterer tjenesten kontinuerlig, og jo flere som begynner å bruke den, jo bedre vil den bli, sier hun til Reuters.

Bergens stolthet borte

Bergens Tidende meldte torsdag at Vågen er borte fra Apples nye karttjeneste. Kartet viser hele Vågen tørrlagt, slik at Bryggen står langt inne på land.

Byråd for byutvikling, klima og miljø i Bergen, Fillip Rygg, betegner overfor Bergens Tidende Vågen og Bryggen som byens ikon og identitet.

– Der ble Bergen bygget og i dag er dette «det aller helligste» i vår by.

Bergen kommune har tidligere forhandlet direkte til Google Earth om kartdata, men har ikke hatt noe kontakt med Apple.

– Kartdataene er trolig solgt fra Statens kartverk til et selskap som har vasket og forenklet kartene. Det kan være mange ledd før kartet dukker opp på telefonen, sier plansjef Mette Svanes til Bergens Tidende.

– Vanskelig å forklare

Kristian Kile i Kartverket ble overrasket og humret over bildene da han så artikkelen, og tror slikt skjer fordi det er brukt for grove data.

– Hvis man bruker et kart med skala 1:5.000.000, er disse veldig grove. Da kan du få slike resultater.

Kile sier også at Kartverket leverer kart til 14–15 forhandlere, som alle har egne kunder. Det er derfor kartene kan se annerledes ut på ulike nettsteder.

– Alle har sine ulike måter å vise kart på. 1881 og Gule Siders kart har samme utgangspunkt, men de ser ulike ut fordi de viser dem fram på forskjellig.

Folkets frustrasjon

Brukere fra hele verden har gått sammen og dannet et blogg på nettet hvor de deler Apple sine tabber, «The Amazing iOS 6 Maps».

Twitter ble også stedet hvor folk uttrykket sin frustrasjon.

– De som trodde jorda var flat, hadde mer presise kartografer enn Apple, sier @RayneBradley.

Noen forteller at de skulle ha tak i drosje, men endte opp med å ringe en taxidermist (en som utstopper dyr).

Har du eksempler på Apples dårlige geografikunnskaper? Kommentar under.