Hopp til innhold

Holdt militærøvelse på innmark uten å varsle bonden

Midt i innhøstinga rykker Forsvaret inn på innmarka til Håkon Renolen på Bodin gård for å holde øvelse. – De tar seg til rette uten å spørre om tillatelse, sier bonden.

Men hunder, soldater og sekshjulinger rykker en patrulje fra Bodin leir inn på innmarka på Bodin gård i Bodø for å holde en nattlig øvelse. Dagen etterpå oppdager daglig leder Håkon Renolen ved Bodin gård i Bodø dype og stygge hjulspor, og skjønner fort at det er Forsvaret som har vært på besøk.

– Forsvaret har tatt seg til rette. De har ikke spurt, eller varslet oss på forhånd. Vi har vanligvis er godt samarbeid med Forsvaret, så dette var veldig merkelig. Dersom de øver på innmarka vår er det vanligvis om vinteren, sier en forbauset Renolen.

– Svikt i rutinene

Brynjar Stordal

Presse- og informasjonsoffiser, kaptein Brynjar Stordal i Luftforsvaret.

Foto: Johannes Børstad / NRK

Presse- og informasjonsoffiser, kaptein Brynjar Stordal i Luftforsvaret Nord-Norge sier det skyldes en svikt i rutinene at bonden ikke ble varslet om den nattlige øvelsen.

– Jeg kjenner til at Forsvaret tok kontakt med bonden i ettertid. Men det skulle skjedd i forkant. Vi har ellers et svært godt samarbeid med Bodin gård, sier Stordal til NRK.no.

Forsvaret har rett til å øve i områder hvor det er dyrket mark, men det er ikke denne retten Forsvaret har brukt under denne øvelsen.

– Da skal området befares i ettertid og eventuelle skader på marka dekkes av Forsvaret, sier Stordal.

Bryter loven

I bynære områder og tettbygde strøk tar mange snarveien over jorder uten å vite at dette er ulovlig. Men tankeløs ferdsel bryter med friluftsloven og fører til at de som eier marka taper penger.

– Vi setter opp skilt, men det blir revet opp og slengt vekk. Det blir nesten så man gir opp, sier Håkon Renolen, som har det daglige ansvaret for den 1100 dekar store gården i Bodø.

Innhøstinga i gang, men det stopper ikke turgåere eller campingturister heller.

– Tråkker i maten vår

– Dette handler om skikk og bruk. Man trasker ikke rundt på innmark mens gresset gror. Heller ikke under møkkaspredning holder folk seg unna marka, sier Renolen.

Han tror at årsaken til mangelen på respekt er at folk flest har fått et fjernt forhold til landbruk og gårdsdrift.

– En gang møtte jeg en lærer med hele skoleklassen sin på tur på innmarka her. Han ble helt overrasket da jeg forklarte han at dette er dyrka mark, og han ikke hadde noe der å gjøre. Jeg prøver å forklare at folk tråkker i maten vår, men det ser ikke ut til å hjelpe.

Nå vil han prøve å sette opp nye og mer robuste skilt i håp om at folk skal skjønne alvoret.

Se video:

From InfoDispatcher.SingleFileImporter

Folk tråkker over innmark