Hopp til innhold

Bom stopp i trafikken i Nordland

Fergekaos og lange køer preger sommertrafikken i Nordland. Nå frykter reiselivet at turistene vil bli skremt fra å besøke fylket.

Kø ved Kvænflågtunnelen
Foto: Bjørn B. Jacobsen

Kystriksveien fra Steinkjer til Bodø er kåret til en av de vakreste veistrekningene i verden av National Geographic. Men turistene som kommer dit belage seg på å stå lenge i kø.

– Vi har løsninger som skal komme på plass, men det hjelper ikke de som nå sitter i kø nå, sier direktør i Torghatten Nord, Bjørn Laksforsmo.

På Fylkesvei 17 i Nordland er det et halvt døgn med ventetid. Årsaken er at flere ferger er ute av drift.

Stengt tunnel

Statens vegvesen ber bilister i mellomtiden kjøre E6 via Mo i Rana og Fauske, men også der er det tidvis lange køer. På E6 i Fauske kommune gjør forurensning at Kvænflågtunnelen tidvis måtte stenge for trafikk tirsdag.

Bjørn Jacobsen var på vei fra Mo i Rana til Sulitjelma med sin gamle mor da han ble stående i to kilometer kø utenfor tunnelen. Han syntes det han fikk se var ytterst pinlig for turistindustrien i landsdelen.

– Det er jo helt trøstesløst. Statistikkene viser jo at turismen i Nordland så til de grader er i økning når det kommer til turisme. Når det bevilges så store summer til turismen må det gå an å holde ferger og tunneler åpne. Dette blir for dumt, mener Jacobsen, som selv har jobbet med reiseliv i 25 år.

Bekymring i reiselivet

Nå frykter reiselivet for konsekvensene av trafikkaoset i Nordland. Leder i Kystriksveien reiseliv, Frode Lindberg, sier kaoset kom ubeleilig.

– Det er rett og slett krise når dette skjer midt i sesongen, midt i juli. Det er veldig kjedelig for dem som driver næring her, sier han.

Den positive omtalen i National Geographic skulle få ennå flere turister til Nordland for å kjøre strekningen.

– Det står jo i sterk kontrast når infrastrukturen svikter såpass som den gjør nå. Dette viser vel at fergemateriellet er lite og gammelt, og da får det store konsekvenser når ting som dette skjer, sier Lindberg.

– Dette kan fort bli noe som henger ved. Når man får ødelagt store deler av turen så skal det litt til at folk kommer tilbake, sier han.

Beklager kaoset

Bjørn
Foto: Torghatten Nord

– Dette er beklagelig, sier Bjørn Laksforsmo, som for øyeblikket selv sitter tre timer i fergekø på vei fra Senja til Andøya.

Nye deler til ferga Rødøy ventes i morgen, og da blir kapasiteten bedres. I tilegg lover han at det til neste år vil være langt bedre kommunikasjon på de attraktive fergesambandene i fylket.

– Fra neste år vil fire nye gassferger være i drift, som igjen vil øke kapasiteten med det dobbelte foran neste års turistsesong.