Hopp til innhold

Mener bilistene setter seg selv i livsfare

Politiet og Vegtrafikksentralen advarer mot det de mener er livsfarlig ferdsel når bilistene kjører gjennom stengte tunneler.

Krifasttunnelen

Politiet mener du setter deg i livsfare ved å kjøre på rødt lys gjennom Kvænflågtunnelen. Tunnelen på bildet er ikke den aktuelle tunnelen.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Mange bilister kjører tvers gjennom Kvænflågtunnelen i Nordland, til tross for at lyset før tunnelen viser rødt.

I den 1747 meter lange tunnelen sør for Fauske, samler det seg store mengder giftige gasser. Når verdiene blir høye nok, stenges tunnelen. Likevel ser ikke det ut til å stoppe bilistene.

Nå advarer Vegtrafikksentralen mot det de oppfatter som livsfarlig ferdsel.

– Dersom gassverdiene er høye nok, kan det i verste fall gå liv, advarer trafikkoperatør Dag Kristiansen i Vegtrafikksentralen Nord-Norge i Mosjøen.

Brannfarlige gasser

De farlige gassene er i hovedsak CO- og NO-gasser. Gasser som er svært farlige å puste inn, i tillegg til at de kan antennes og skape en fatal brann i tunnelen.

En sjanse som ikke er verd å ta, ber Vegtrafikksentralen.

– Ventetiden ved rødt lys i Kvænflågtunnelen er jo oftest bare 10–15 minutter, så åpnes den igjen, sier Kristiansen.

Håper politiet tar det mer alvorlig

Mange bekymrede bilister har kontaktet vegvesenet når andre biler har kjørt gjennom tunnelen ved rødt lys. Det eneste vegvesenet da kan gjøre, er å bringe beskjeden videre til politiet.

Torsdag var politiet på Fauske i forbindelse med en trafikkulykke.

Samtidig fikk vegvesenet melding om biler som kjørte gjennom tunnelen, og politiet ga beskjed om at de skulle sjekke opp saken. Likevel fikk ikke Vegtrafikksentralen noen tilbakemelding fra dem.

Nå håper Kristiansen politiet tar tunnelbruddene mer alvorlig.

– De kjører jo ulovlig på rødt lys, og etter vår mening er det jo en alvorlig sak å kjøre gjennom en tunnel på rødt, sier han.

(Artikkelen fortsetter under kartet)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Setter seg i livsfare

Operasjonsleder Tom Ove Hammer i Salten politidistrikt mener likevel politiet tar disse lovbruddene alvorlig, og poengterer at det er en stor risiko å kjøre gjennom stengte tunneler.

– De som velger å gjøre det, kan sette både seg selv og eventuelle medpassasjerer i livsfare. Dersom det skulle begynne å brenne, kan det være veldig vanskelig å finne en utvei fra tunnelen, sier han.

Mener du bør se for deg en tunnelbrann

Dersom bilistene velger å kjøre tunnelen og blir tatt for det, kan det vanke store bøter. Likevel er ikke det som burde bekymre dem, mener han.

– Da kjører han jo mot rødt trafikksignallys, så per definisjon er det jo bøter for det, sier han, men legger til:

– Men det viktigste her er jo ikke bot eller ikke. Alle bør se for seg et scenario med brann i tunnel der man prøver å redde ut seg selv eller familien sin fra en slik selvforskyldt hendelse.