Hopp til innhold

Slik truer de parkeringskåte bilister

Med hjemmelagde skilt forsøker beboere i Bodø å bli kvitt folk som parkerer langs gata deres. - Ulovlig, siden dette er en offentlig vei, sier Parkeringsenheten.

Ulovlige parkeringsskilt

ULOVLIG: Slike skilt har beboere i Vestbyen i Bodø satt opp i håp om å unngå at bilister parker foran husene deres.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

I Vestbyen i Bodø har flere beboere blitt mektig lei av at folk parkerer bilene i veien de bor i. Sammen har de derfor laget egne parkeringsskilt som de har satt på gjerdene utenfor husene sine, skriver Avisa Nordland.

Krever betaling

På skiltene står det at man får parkere gratis i inntil fem timer, mens man må betale 100 kr per døgn og 500 kr per uke. Problemet er bare at dette er en offentlig gate og at slike private og avgiftsbelagte skilt ikke er lovlige å sette opp.

– Nei, dette er ulovlig. Folk har full rett til å parkere her siden det er snakk om offentlige plasser, sier leder Terje Strand i Parkeringsenheten i Bodø kommune til NRK.no.

Reisende

Beboere sier til Avisa Nordland at de ikke så noen annen mulighet enn å sette opp skiltene, til tross for at de er fullt klar over at de er ulovlige.

Uovlige parkeringsskilt

FLERE SKILT: Langs veien er det satt opp flere ulovlige skilt. (innfelt)

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Rikard Withs vei i Bodø ligger nær flyplassen, og ifølge Elin Jenssen er det ofte ansatte ved flyplassen, men også reisende som setter fra seg bilene utenfor husene deres og har hatt de stående der i ukevis.

– Det var flere situasjoner som gjorde at disse skiltene ble til en vinterdag for noen måneder siden. En morgen kom vi oss ikke ut av innkjørselen med en henger, og flere ganger har barnet vårt vært nødt til å sykle midt i veien, rett og slett fordi at det ikke går an å sykle eller gå, på begge sider av veien, sier Jenssen til avisa.

– Folk blir lurt

Men Parkeringsenheten liker slett ikke tiltaket beboerne har tydd til. De har registrert at dette har spredt seg i området. Nå skal det være snakk om 7-8 slike skilt.

– Det er svært uheldig at folk lager egne regler i offentlige gater. Folk blir usikre på hva som er lov og parkerer kanskje ikke hvor de har full rett til å parkere, sier Terje Strand til NRK.no.

Beboerne kunne gjerne tenkt seg offentlige parkeringsskilt med tidsbegrensninger. Parkeringsenheten har tatt opp saken med skiltmyndigheten i Bodø kommune, som er Statens vegvesen.

Betaling

Terje Strand forteller at det finnes liknende eksempler i Oslo, hvor folk har satt opp egne parkeringsskilt på offentlig vei.

Han tror imidlertid ikke at beboerne i Vestbyen har tjent penger på dette.

– Nei, det har jeg ingen grunn til å tro. Dette er nok bare en trussel, sier Terje Strand.

Akkurat det bekrefter beboerne.

– Vi har ikke gjort dette for å tjene penger, og vi har selvfølgelig ikke fått betaling. Vi har gjort dette for å få slutt på parkeringene, og det har fungert veldig bra, sier Elin Jenssen til Avisa Nordland.

Ulovlige parkeringsskilt

BETALING:– Vi har ikke gjort dette for å tjene penger, sier Elin Jenssen til Avisa Nordland.

Foto: Sigurd Steinum / NRK