Hopp til innhold

Gammel bygård totalskadd i brann

Brannvesenet har fått kontroll på brannen i den 99 år gamle bygården i Svolvær sentrum. Men bygningen er totalskadet, ifølge politiet.

Søndag kveld skal en gravemaskin slå hull i veggene slik at brannvesenet lettere kan komme til med vannslanger inne i bygget.

Blusser opp småbranner

Det er en Svolværs eldste bygninger som nå er totalskadd i brannen.

– Vi må komme bedre til med slokkinga inne i bygget. Det blussser opp småbranner hele tida, og vi kan ennå ikke gå inn med folk. Derfor skal vi bruke en gravemaskin for å komme lettere til med vann, sier operasjonsleder Oddmund Nilsen ved operasjonssentralen i Midtre Hålogaland politidistrikt.

Totalskadet

– Det er både brann og vannskader i hele bygget, etter at det er drevet slukningsarbeid.

Det var ved 11-tiden i dag politiet fikk melding om brannen. En eldre beboer i huset ble sendt til sykehuset på Gravdal for sjekk av røykskader, mens to andre beboere skal være i god behold.

– De som er berørt har fått anledning til å møte på Thon-hotellet, sier operatør Kenneth Stræte ved operasjonssentralen.

Ved 17-tiden søndag kveld drev brannvesenet med slukningsarbeid, for å forhindre at flammene blusset opp igjen.

Brann i bygård i Svolvær

Bygget ligger i sentrum av byen, og like ved Thon-hotellet.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Over 40 personer i slukningsarbeid

Bygget er satt opp i 1913, og bygget inneholder leiligheter, kontorer og forretninger.

Ifølge reporter John Inge Johansen har byggets nye fasade skapt problemer for brannvesenet, som ikke fikk kommet inn til treverket og slukket brannen ordentlig.

Ifølge politiet har over 40 personer i arbeid rundt brannstedet. Brannvesenet har hentet inn ekstramannskaper fra Henningsvær, Leknes og Avinors brannbil på Svolvær lufthavn. I tillegg var Sivilforsvaret og to ambulanser på plass.

Som følge av at brannberedskapen ved Svolvær lufthavn er redusert, ble passasjerer fløyet til Leknes lufthavn.

Vet ikke årsak til brannen

Ifølge Nilsen ved operasjonssentralen til politiet er det uklart hva som er årsaken til brannen, eller hvor den har startet.

– Det må etterforskningen ta seg av. Dersom temperaturen på branntomta tillater det, så kan den starte i morgen, sier Nilsen.

Brann i bygård i Svolvær

Brannvesenet i Svolvær har fått bistand fra Avinors brannbil på Svolvær lufthavn til å hjelpe til med slukkingen av brannen inne i bygget.

Foto: John Inge Johansen / NRK