Hopp til innhold

Risikerer fengsel etter gaupejakt

Et jaktlag i Bodø etterforskes for ulovlig gaupejakt, selv om de hadde fått tillatelse til jakt fra Rovviltnemnda.

Hunngaupe skutt på Tjeldøya

Fredag sist uke fikk et jaktlaget grønt lys for gaupejakta fra Rovviltnemnda i Nordland. Men etter at jaktlaget felte ei gaupe i helga, etterforskes de nå for ulovlig jakt. Dette er en gaupe som ble tatt tidligere i jaktsesongen.

Foto: Anders Huva

Fredag sist uke fikk et jaktlaget grønt lys for gaupejakta fra Rovviltnemnda i Nordland.

Men etter at jaktlaget felte ei gaupe i helga, etterforskes de nå for ulovlig jakt.

Årsaken er at Rovviltnemnda hadde økt kvoten – uten at Miljøverndepartementet hadde tillatt det, skriver Nationen.

Ann-Hege Lervåg

Ann Hege Lervåg i rovviltnemnda i Nordland.

Foto: Malvin Eriksen / NRK

– Vi synes det er fortvilende at våre vedtak overstyres av departementet. Her har det tydeligvis vært gjort et nattvedtak, det kan umulig gjøres i noe annet departement, sier Ann Hege Lervåg i rovviltnemnda i Nordland.

Lervågs kollega Dagfinn Olsen skisserer for Nationen bakgrunnen for anmeldelsen:

Hadde ikke tillatelse fra departementet

Like før helga fattet rovviltnemnda i Nordland vedtak om å øke tallet på gauper som kan felles med tre, til totalt ni dyr.

De ønsket opprinnelig å felle 12 gauper, men det sa Miljøverndepartementet nei til og de halverte kvoten.

Likevel satte rovviltnemnda kvoten til ni basert på tall fra Rovdata. Det vedtaket ble lagt inn som informasjon på gaupetelefonen fredag, men få timer senere fikk Fylkesmannen kontrabeskjed fra Miljøverndepartementet som mente kvoten ikke kunne tre i kraft før de hadde vurdert saken.

Kan ende i fengsel

Lørdag ble det i Skjerstad i Bodø likevel felt en gaupe mer enn kvoten Miljøverndepartementet ga tillatelse til.

Jaktlaget hadde ikke fått med seg kontrabeskjeden og nå kan de havne i fengsel.

NRK har forsøkt å komme i kontakt med jegerne, men de vil foreløpig ikke uttale seg.

Det vil Lervåg i rovviltnemnda.

– Vi har myndighet til å fatte denne type vedtak. Vi kan ikke regne med at jegere sjekker kvotene fra time til time når de er ute i skogen. Skal man da sitte med laptopen og undersøke om kvotene er endret fra det man fikk opplyst noen timer tidligere?, sier hun.

Full gaupekrangel i regjeringen

Krangelen om hvem som til syvende og sist skal bestemme hvor mange gauper som skal skytes har nådd helt inn i regjeringen.

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp).

Landbruksminister Lars Peder Brekk.

Foto: Liv Inger Somby / NRK

Landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) beskyldte i februar miljøvernminister Erik Solheim (SV) for å bryte rovdyrforliket.

– Rovdyrforliket slår fast at Miljøverndepartementet skal legge stor vekt på anbefalingene fra de regionale rovviltnemndene. Likevel har departementet redusert det anbefalte uttaket av gaupe i tre regioner. I Nordland er tallet halvert, sier han.

Landbruksministeren bestrider på hvilket grunnlag Solheims departement har omgjort rovviltnemndenes anbefaling.

– Rovviltnemnda overkjørt

– Man bør være veldig forsiktig med å overkjøre rovviltnemndene. Vi må tvert imot stole mer på dette regionale nivået, sier Brekk, som medgir at han har diskutert spørsmålet med Solheim direkte.

– Hva han svarte, vil jeg ikke si noe om. Det blir mellom oss, sier han.

– Uenige

At SV og Senterpartiet har klare problemer med å møtes i rovdyrpolitikken, er ingen hemmelighet. Det lyktes aldri regjeringen å komme til Stortinget med et forslag til rovdyrforlik i fjor, i stedet ble avtalen forhandlet fram med opposisjonspartiene.

– Vi har tradisjonelt hatt ulike innganger til disse spørsmålene, og denne saken er nok også preget av dette, sier han.

Miljøvernminister Erik Solheim (SV) slår fast overfor NTB at rovdyrforliket skal innfris til punkt og prikke. Han tror ikke bestandsmålene for gaupe vil nås, dersom anbefalingen fra de tre rovviltnemndene legges til grunn.

– Da er vi i et dilemma. Vi ønsker både å desentralisere makten til rovviltnemndene, samtidig som vi sikrer at bestandsmålene nås. Hvis det er den minste indikasjon på at våre beregninger er feil, vil vi selvsagt endre dette, sier Solheim.

Han har invitert alle rovviltnemndene til møte i Miljøverndepartementet 22. mars, der dette spørsmål er blant temaene som vil bli tatt opp.

– Vår ambisjon er at rovviltnemndene skal fatte beslutningene, men de må være innenfor det som Stortinget har bestemt, sier han.