Hopp til innhold

Kan felle 118 gauper under kvotejakta

118 gauper kan felles i kvotejakta på gaupe som starter 1. februar. Det er 39 færre gauper enn i fjor. Jakta varer frem til 31. mars.

To gauper skutt i Evenes i Nordland

NÅ BEGYNNER JAKTA: Disse to gaupene måtte bøte med livet i Evenes i Nordland.

Foto: Tone Elvebakk

Miljøverndepartementet (MD) vedtok i dag en kraftig redusert jaktkvote på gaupe med til sammen hele 39 dyr. Både i region 2 (Sør-Norge), region 6 (Midt-Norge) og region 7 (Nordland) er det foretatt kraftige kutt i forhold til rovviltnemndenes
opprinnelige vedtak.

– Svært gledelig og helt nødvendig for å sikre en levedyktig gaupebestand, sier Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet.

Rovviltnemnda i Nordland sitt kvotevedtak halvert.

– Dette er veldig bra for gaupa, men som er en usedvanlig kraftig klask på snuten til nemndene, sier fagleder for naturmangfold Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet.

Ville felle 157

Før jul vedtok rovviltnemndene å tillate felling av totalt 157 gauper i Norge i 2012. Dette har Miljøvnerndepartementet redusert til 118 dyr.

– Dersom rovviltnemndas innstilling hadde blitt stående, ville det ført til kraftig reduksjon i gaupebestanden, og trolig hadde det ført bestanden langt under det stortingsvedtatte bestandsmålet på 65 familiegrupper, sier Haltbrekken.

Endret kvotene

Rovviltnemndene i region 1-8 fastsatte kvoter for jakt på gaupe i november/desember 2011, skriver Rovviltportalen. Seks av åtte vedtak ble påklaget, og Miljøverndepartementet har endret kvotene i region 2 (Sør-Norge), 6 (Midt-Norge) og 7 (Nordland).

– Også rovdyr må forvaltes med grunnlag i faglig kunnskap. Det er ikke
holdbart når nemndene setter slike råd til side, sier Haltbrekken.

Totalt er det åpnet for uttak av 118 gauper under årets kvotejakt. Maksimalt kan det felles 76 voksne hunndyr, og jakta stoppes dersom hunndyrkvoten fylles. De høyeste kvotene er satt i Midt-Norge og Troms/Finnmark.

Kvoter for de ulike rovviltregionene i 2012:

  • Sør-Norge: 15 (hvorav 5 hunndyr)
  • Oppland: 8 (hvorav 2 hunndyr)
  • Oslo/Akershus/Østfold: 6 (hvorav 3 hunndyr)
  • Hedmark: 10 (hvorav fire hunndyr)
  • Midt-Norge 44 (hvorav 35 hunndyr)
  • Nordland 6 (hvorav 2 hunndyr)
  • Troms og Finnmark 29 (hvorav 25 hunndyr)
  • Totalt 118 dyr (hvorav 76 hunndyr)

Fortsatt nedgang i gaupebestanden

Gaupe som er skutt

118 gauper kan felles i kvotejakta på gaupe som starter 1. februar. Jakta varer frem til 31. mars.

Etter at gaupebestanden gradvis økte i årene fra 2004 til 2009, er det rapportert en nedgang i bestanden i Norge de siste to årene. I 2011 ble det estimert mellom 70 og 74 familiegrupper av gaupe på landsbasis, som tilsvarer en bestand på 413-436 dyr. Estimatet gjelder før kvotejakt i 2011 og før reproduksjonssesongen.

Til tross for en nedgang i bestanden de siste to årene ble det felt henholdsvis 134 og 137 gauper under kvotejakten i 2010 og 2011. Med høye uttak de siste to årene er det forventet en fortsatt nedgang i bestanden på landsbasis, noe som også er ønskelig for å nå bestandsmålet Stortinget har satt om 65 årlige familiegrupper av gaupe i Norge.

– På bakgrunn av erfaringene Naturvernforbundet har gjort med rovvtilnemndene vil Naturvernforbundet nå be myndighetene om å foreta en grundig, faglig evaluering av deres praksis og hvordan de forholder seg til mandatet sitt og til de faglige anbefalingene, sier Haltbrekken.

Sketisk til nemndene

 Lederen i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken

Lederen i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken

Foto: Herskedal, Kjell, Kjell Herskedal / SCANPIX

Han mener rovviltnemndenes praksis er tvilsom.

– Gjennom flere år er det registrert at en rekke rovviltnemnder foretar vedtak
i strid med lovverk og på tvers av eksisterende kunnskapsgrunnlag. I 2010
publiserte Naturvernforbundet en kritisk rapport som evaluerte
rovviltnemndenes praksis.

Haltbrekken viser til gaupekvoter i perioden 2007-2010, hvor det blant annet ble påvist at fire av fem gaupekvoter ble satt høyere enn faglig anbefalt. Ingen ble
satt lavere. Samlet ble det anbefalt uttak av 421 dyr, 87 flere enn faglig
anbefalt.

– Gjennomsnittlig ble jaktkvotene satt 26 prosent høyere enn de faglige
anbefalingene. I Midt-Norge økte nemnden kvoten med 57 prosent i 2009 og 44 prosent i 2010. Nemndene har svak eller ingen faglig begrunnelse for hvorfor kvotene settes høyere enn de faglig anbefalingene, sier han.

65 familiegrupper

Norsk institutt for naturforskning (NINA) har utviklet en prognosemodell for å forutsi bestandsstørrelsen av gaupe fremover i tid. Modellen kan også benyttes for å beregne hvor stort uttak en region kan ha, for å holde en stabil bestand rundt bestandsmålet. Dette er et viktig og etterspurt verktøy for en best mulig forvaltning av gaupe framover.

Etter modellen er bestanden i Norge før jakt i 2012 tilnærmet på bestandsmålet på 65 årlige familiegrupper av gaupe, slik at gaupejakta innrettes mot å stabilisere bestanden på dette nivået.