Hopp til innhold

– Et privilegium å være norsk debutant

Sondre Midthun (24) er en av høstens 25 norske bokdebutanter. Han er glad han debuterer i Norge og ikke i Sverige.

Sondre Midthun

DEBUTERER: 24-åringen Sondre Midthun fra Ørnes i Nordland, er en av årets bokdebutanter.

Foto: Bjarte Bjørkum / Cappelen Damm.

Med boka "Kom aldri nærmere" er Sondre Midthun (24) fra Ørnes i Nordland, en av årets debutanter i høstens bokdryss. Rundt en uke etter boklanseringen er Midthun fortsatt ikke vant med å se boken i butikkhyllene.

– Det var surrealistisk å få boka i hånda første gang, men det er vel noe som synker gradvis inn, sier 24-åringen.

Med en skjellsettende start, der en far i raseri kaster familiehunden over båtripa og lar den drukne foran sønnen, er boka en historie om å finne tilbake etter en opprivende opplevelse.

– Jeg vet ikke hvorfor det ble akkurat den historien. Det var den som lå nærmest overflaten. Hendelsene er fiktive, men jeg har brukt meg selv i sønnens oppfatninger av det som skjer rundt han.

Bokcover

KOM ALDRI NÆRMERE: - Boken handler om å komme videre fra noe som nesten ikke går å komme over, sier debutanten.

Foto: Cappelen Damm

– Et privileguim å gi ut bok i Norge

Bokprosjektet startet for to år siden, etter han ble antatt av forlaget Cappelen Damm på bakgrunn av en samling kortere tekster. Etter mange arbeidstimer, daler og topper,kom boka ut 24.august. Midthun er takknemlig for den støtten han fikk i tiden da han jobbet med boka.

– Mitt inntrykk er at det er godt å være debutant i Norge. Det gis ut mange bøker, forlagene satser på ferske forfattere, og man får tid til å utvikle forfatterskap, sier Midthun.

Han fikk ingen økonomisk støtte mens han arbeidet med boka, utenom løftet om at boka ville bli gitt ut. Derfor måtte Midthun både jobbe og studere ved siden av bokjobbingen. Han mener likevel norske forfattere har det enklere enn kollegaer i andre land.

Det jeg har husket best i ettertid er latteren, hvordan far hoiet og hyttet med neven i lufta, som om det ikke var han som sto der, men en annen som ropte SER DU HVA JEG KAN GJØRE? SER DU DET?

"Kom aldri nærmere" av Sondre Midthun

– Det er trange kår også for norske forfattere, men samtidig er det veldig mye bedre sammenlignet med andre land. Bare i Sverige er det en helt annen virkelighet for unge forfattere.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Kristina Leganger Iversen

UNG DEBUTANT: Kristina Leganger Iversen er den ynste av årets debutanter. Hun synes hun er heldig som får gi ut i Norge.

Foto: Samlaget/Tove K. Breistein

Vanskeligere med neste bok

24-åringen er en av flere forfattere under 30 år som debuterer med sin første bok. Kristina Leganger iversen (22) gir ut "Hjartemekanikk", Ida Zachariassen Sagberg (27) debuterer med "Snart er det oss", Demian Vitanza (27) gir ut "Urak" , Svein Tarald Framnes (26) utgir "Juletre til Afrika" og Didrik Morits Hallstrøm (27) debuterer med "Du er ikke død før jeg slutter å elske deg".

Kristina Leganger Iversen er med sine 22 år blant årets yngste bokdebutanter. Hun gir ut boken "Hjartemekanikk" .

– Den handler om hvordan hjertet fungerer etter at et par opplever en trafikkulykke, sier Iversen.

Hjartemekanikk cover

HJARTEMEKANIKK: Kristina Leganger Iversen har skrevet bok om hvordan hjertet fungerer.

Foto: Samlaget

Hun er enig med forfatterkollega Midthun om at det er godt å være ung, norsk forfatter.

– Jeg er veldig heldig som er bor i et land der unge stemmer tas vare på. Vi har langt bedre støtteordninger enn i andre land. Samtidig er det flere, mindre forlag som sikrer at forskjellig type lyrikk kommer til utrykk, sier hun.

Som en del av et høstritualet får årets debutanter mye oppmerksomhet i mediene. Men for Midthun, som gjerne vil skrive flere bøker, er det nå den virkelige utfordringen starter.

– De fleste debutantene får greit med oppmerksomhet, så det er bok nummer to som er den store utfordringen. Da er nyhetens interesse over, og man må kanskje jobbe hardere for å nå ut.