Hopp til innhold

Herbjørg Wassmo fransk ridder

Franskmennene elsker henne. I dag blir den populære forfatteren Herbjørg Wassmo slått til fransk ridder i Paris.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Den høytidelige seremonien hvor Herbjørg Wassmo slås til ridder av Ordre des Arts et des Lettres (Ordenen for kunst og litteratur) finner sted hos den norske ambassadøren i Paris klokka 12.

Torsdag formiddag forberedte hun seg på å motta prisen sammen med sin ektemann Bjørn Hulleberg.

Fikk Brageprisens hedersbevisning

I fjor høst fikk Herbjørg Wassmo Brageprisens hederspris for sitt 30-årige forfatterskap.

– Hedersbevisninger må man antakelig ikke ta for personlig, da blir man brysomme for omgivelsene og ikke minst for seg selv. Men det er utvilsomt godt å bli sett. Dersom man får heder for et arbeid man faktisk har gjort er det dobbelt artig, sa den populære forfatteren fra Øksnes i Vesterålen tidligere i år.

Wassmo fikk sitt store gjennombrudd med «Huset med den blinde glassveranda» i 1981. Seks år senere fikk hun Nordisk Råds litteraturpris for «Hudløs himmel», den siste boken i trilogien om Tora.

Den ville naturen i nord, kvinnene, kampen for å overleve og ikke minst det sviktede barnet går ofte igjen i Wassmos bøker. Hennes bøker er oversatt til 24 språk, deriblant engelsk, tysk, fransk, spansk, italiensk, russisk, japansk, hebraisk.

Snakket om overgrep

Hundre år

I boka «Hundre år» tar Wassmo et oppgjør med sin egen fortid og sin far.

Foto: Gyldendal Forlag

I 2009 kom«Hundre år», en roman som tar utgangspunkt i livet til hennes egen oldemor, mormor og mor. Her forteller Herbjørg Wassmo for første gang om overgrepene hun ble utsatt for i barndommen av faren sin.

Han var en trussel mot min kropp og sjel. Men jeg hadde mange jeg kunne gå til. Jeg behøvde ikke være hjemme. Dessuten var landskapet så vidt, jeg kunne ro ut, gjemme meg i fjellene og under steiner, men samtidig var det øyeblikk jeg ikke slapp unna, sa hun i et intervju med NRK lik etter at boka kom.

Helt siden romandebuten med «Huset med den blinde glassveranda», om Tora som blir misbrukt seksuelt, har kritikere og lesere spekulert i graden av selvbiografi i bøkene. Først nå, over 30 år etter, forteller Wassmo om det som skjedde med henne.

– Mange så meg, og jeg var et elsket barn. Jeg hadde en fantastisk barndom, med en stor familie rundt meg, men dette så de ikke. Jeg trodde at hvis jeg fortalte dem om hva som skjedde, ville min mor og hele familien gått til grunne av skam. Så derfor sa jeg ingenting, sier hun.

Da moren døde følte Herbjørg Wassmo at det var greit å fortelle om det moren aldri visste.

Æresgjester

Video Herbjørg Wassmo

De nordiske landene æresgjester på bokmessen Salon du Livre i Paris som starter i dag. Prosjektet er en del av Nordisk Ministerråds globaliseringsprogram Norden i verden, og er et samarbeid mellom de nordiske litteraturkontorene NORLA (Norge), Statens kulturråd (Sverige), Statens Kunstråd (Danmark), FILI (Finland) og The Icelandic Literature Fund (Island).

40 nordiske skjønnlitterære forfattere er invitert av den franske bokmessen. Fra Norge deltar blant andre Knut Faldbakken, Erik Fosnes Hansen, Erlend Loe, Trude Marstein, Jo Nesbø, Per Petterson, Anne B. Ragde, Tore Renberg, Linn Ullmann, Herbjørg Wassmo og Hanne Ørstavik.

Kommer på fransk tv – fra Lofoten

De norske forfatterne møter stor interesse i franske medier.

Det lages intervjuer og litterære bilag i franske aviser og magasiner; Hanne Ørstavik skal intervjues i det direktesendte tv-programmet Cosmopolitaine; Anne B Ragde portrettintervjues i det viktigste bokprogrammet på fransk fjernsyn, Knut Faldbakken er intervjuet for den tysk-franske kanalen ARTE, seks franske journalister var med Herbjørg Wassmo på reise til Lofoten i februar.

Forfattere fra hele det nordiske språkområdet, inklusive de samiske områdene, Færøyene og Grønland skal delta på messen.