Hopp til innhold

Småstein i rullebanen truer sikkerheten

Daglig må vaktlag ved Bodø Lufthavn gå over rullebanen og plukke opp småstein som løsner. I verste fall kan steinene føre til flyhavari, skriver studentavisa Nettopp ved Høgskolen i Bodø.

Norwegian-fly tar av på Bodø lufthavn

FULLT AV SMÅSTEIN: Når passasjerflyene lander på Bodø Lufthavn, gjør de det på ei flystripe av betong fra 1950-tallet.

Foto: Jens Kyed / NRK

Når passasjerflyene lander på Bodø Lufthavn, gjør de det på ei flystripe av betong fra 1950-tallet.

Fant mangler på inspeksjon

I sommer gjennomførte Luftfartstilsynet en inspeksjon av rullebanen. Kontrollen avdekket en rekke alvorlige brudd på sikkerhetskravene.

– Vi så at rullebanen var ganske dårlig, og vi ba Forsvaret om å melde tilbake hvordan de hadde tenkt å håndtere situasjonen, sier inspeksjonsjef Jørn Seljeås i Luftfartstilsynet.

Løse betongbiter

Totalt ble det registert over 20 avvik, der fire ble katagorisert som alvorlige, og som det hastet med å få utbedret.

– Vi fant løse betongbiter fra rullebanen, og rullebanen hadde ei dårlig og slitt overflate, sier Seljeås.

Ifølge han er tilsynet fornøyd med hvordan Forsvaret nå løser problemene på banedekket.

Behov for ny rullebane

For ifølge studentavisen nettopp.no gjennomfører nå Forsvaret flere daglige inspeksjoner av rullebanen der de fjerner løse betongbiter og småstein som kan ødelegge dekkene på flyene.

Forsvaret jobber nå også med å utbedre banedekket, men ordfører Odd Tore Fygle i Bodø, mener disse problemene viser behovet for en helt ny rullebane:

– Med forbehold om at jeg ikke har lest rapporten, mener jeg dette underbygger det vi har sagt i vår høringsuttalelse i forbindelse med valg av framtidig jagerflybase. At man de neste 10 årene vil være nødt til å gjøre en rekke betydelige utbedringer på dagens rullebane, og at det da kan være fornuftig å flytte rullebanen øst for dagens flystripe.

Jagerfly gir delt regning

Departementet har varslet at man i 2012 vil avgjøre hvem som blir valgt som framtidig jagerflybase. En kamp som står mellom Bodø, Evenes og Ørlandet.

– Blir Bodø valgt må vi gjøre større endringer, sier Fygle som tidligere har sagt at denne regningen bør deles mellom Forsvaret og sivil luftfart.

Kan true sikkerheten

Bent Hanssen, Bodø Lufthavn

Bent Hanssen, leder for flyplassdrift i Bodø

Foto: Kristin Mørch

Rullebanen i Bodø er fra 1954, og nå er den i ferd med å forvitre, skriver studentavisa nettopp.hibo.no.

Rullebanedekket slipper steiner og betongbiter enkelte steder, på grunn av forvitringa. Dette kalles på fagspråket FOD (Foreign object damage).

– Det kan være stein som har løsnet. Disse utgjør en fare fordi de kan suges inn i motoren eller kastes opp i luften, og da kan de komme til å skade flykroppen, sier Bjørneset, som er ansatt i Luftfartstilsynet.

Sikkert å reise

Leder for flyplassdrift, Bent Hanssen, sier at flyplassledelsen er fullstendig klar over problemene. Han kan til tross for den dystre rapporten og de daglig store utfordringene, berolige med at det er sikkert å reise med fly fra Bodø.

– Sikkerheten er høyeste prioritet og det jobbes dag og natt for å sørge for at driften av flyplassen skal være forsvarlig og trygg. Vi garanterer at det er sikkert! , sier Hanssen til studentavisa.