Hopp til innhold

Gjenskaper gamle Narvik gård

Hvordan så egentlig Narvik ut før det ble en by og den svenske jernmalmen ble skipet ut over byens havn?

Gamle Narvik gård

MODELLEN: Slik ser noen av bygningene i modellen av Narvikgården ut.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Pensjonist Per Henrik Mørk er en ivrig tilhenger av Narviks gamle historie. Nå har han tatt mål av seg til å bygge en modell av bondegården Narvik slik den framstod for over 125 år siden.

Narvik by

DAGENS NARVIK: Slik ser malmbyen ut i dag med sitt pulserende liv.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Historisk

Narvik er i dag er en pulserende by, men bærer også sin historie med stolthet.

Narvik er gjerne kalt malmbyen på grunn av utskipningen av jernmalm fra Sverige, men hvordan så byen ut før den svenske malmen bidro til å gi Narvik bystatus.

Den pensjonerte snekkeren Per Henrik Mørk har gjort grundige undersøkelser for å finne ut av nettop det, men har slett ikke vært noen enkel jobb.

– Det er faktisk ganske vanskelig. Jeg har benyttet meg av et gammelt kart som jeg fant på kommunen og det finnes i grunnen lite informasjon som kan hjelpe meg i dette arbeidet. Det finnes få bilder av gamle Narvik gård så da blir det nærmest gjetning, sier Mørk til NRK.no

Se video:

Video Gjenskaper gamle Narvik gård

Pågangsmot

Selv om den pensjonerte snekkeren har støtt på problemer tar ikke det motet fra han. Han vil bygge modell av Narvikgården slik den var før 1885.

– Dette tar veldig lang tid, og så er det veldig viktig at man er nøye. Det vanskeligste er å lage sprosser til vinduene på modellhusene, sier Mørk.

Timer og uker med studier av gamle bilder, historiebøker og kart gir etter hvert resultat. Men det blir også mange dager rundt modellbordet i snekkerboden.

Gamle Narvik gård

GAMLE BILDER: Historiske bilder fra Narvik kommunes arkiv måtte tas i bruk for å finne ut hvordan gården så ut for 125 år siden.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

– Jeg har jo vært forberedt på at det skulle bli endel pirkarbeid, men må jo si ar det var vanskelig å forutse alle detaljene rundt denne store jobben, sier han.

Etterhvert har Narvikgården fra 1885 begynt å ta form. Og da er det viktig å få satt riktig farge på de forskjellige bygningene.

Malerhjelp

– Da må vi legge turen innom ho Vera for det er nemlig hun som skal male husene, sier modellbyggeren.

Vera Steine har er godt lag med malepensler og er veldig nøye i sitt arbeid.

– Det skal ikke se for fint ut heller. Det skal se ut som om materialene er preget av vær og vind. Det er lett å få dette til å se ut som et glansbilde, men det er ikke det vi ønsker. Vi vil jo at det skal se levende og naturlig ut, sier Vera Steine.

Resultatet av lang tids jobb nærmer seg, og snart legges siste hånd på verket før modellen kan stilles ut på en sentral plass i Narvik.

Snekker og modellbygger Per Henrik Mørk er svært godt fornøyd med jobben han har gjort.

– Jeg må innrømme at resultatet ble langt finere enn det jeg trodde i begynnelsen, avslutter en stolt Per Henrik Mørk.