Hopp til innhold

Riis-Johansen sier nei til oljeboring i Lofoten

Oljeminister Terje Riis-Johansen (Sp) sier at han personlig ikke ønsker å åpne for oljeboring i Lofoten nå.

Olje og energiminister Terje Riis-Johansen
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Regjeringspartiene Ap, SV og Sp vil trolig ta stilling til forvaltningsplanen for havområdene utenfor Lofoten tidlig i 2011.

I et intervju med VG søndag understreker Riis-Johansen at Senterpartiet ikke vil gå inn for å stenge området for oljevirksomhet i all framtid. Men han gjør det klart at han mener det vil være galt å åpne for boring nå.

Riis-Johansen knytter standpunktet til miljøkatastrofen i Mexicogolfen som følge av oljeutslippet der.

Mexicogolfen

– Vi er nødt til å forholde oss til katastrofen i Mexicogolfen. Det vil være helt galt ikke å ta hensyn til det. Men foreløpig vet vi for lite om hva som har skjedd til å dra endelige konklusjoner. Vi har tatt ut dypvannsblokker fra 21. konsesjonsrunde, men man kan ikke se bor fra at Mexico-ulykken kan få større betydning for vår oljevirksomhet, sier Riis-Johansen.

Regjeringspartner Arbeiderpartiet mener oljeministerens uttalelse ikke forandrer noe.

– Det har aldri vært noen tvil om hva Senterpartiet mener i denne saken, og at Riis-Johansen nå sier dette forandrer ingenting, sier Arbeiderpartiets miljø- og energipolitiske talskvinne, Eirin Sund til Aftenposten.no.

Full tiltro

Sund sier at Arbeiderpartiet hele tiden har vært klar over standpunktet til sine regjeringspartnere og at hun har full tiltro til at Riis-Johansen vil behandle saken på en korrekt måte selv om han nå har flagget offentlig sin personlige mening.
Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja tar Riis-Johansens utspill som et godt signal.

– Det er svært gledelig og viktig at Riis-Johansen er tydelig i dette spørsmålet. Det har han ikke vært før. Som fagstatsråd og ansvarlig for oljeforvaltningen på norsk sokkel har han betydelig innflytelse i saken, sier leder i folkeaksjonen, Gaute Wahl.

Kritikk

Olje- og energiministeren har fått mye kritikk de siste månedene, og opposisjonen på Stortinget har fremmet mistillitsforslag mot ham på grunn av striden rundt CO2-rensingen på Mongstad. Tidligere har han åpnet for at han kan tenke seg å reise hjem til familien og gården.

– Etter et par ukers ferie med kone og unger, skal jeg ikke legge skjul på at man gjør seg sine refleksjoner, sier Riis-Johansen.