Hopp til innhold

Politiet dropper båtkontrollene

Verken i Salten eller i Midtre Hålogaland planlegger politiet å gjennomføre kontroller til sjøs i sommer. Det skjer samtidig som båtturismen til Nordland øker kraftig.

Skivik havn

Eierne av disse båtene ved Skivik havn i Bodø trenger neppe bekymre seg for å bli stoppet til sjøs av politiet i sommer.

Foto: Leif Inge Larssen

Stadig flere velger seg båtferie langs Nordlandskysten - men kjører du rundt uten båtførerbevis eller med alkohol i blodet er sjansen liten for å bli tatt.

Kun på Helgeland risikerer båtførere å bli kontrollert for promillekjøring eller manglende båtførerbevis, viser en ringerunde NRK Nordland har gjort.

– Når det gjelder kontroller av direkte båtførerbevis, så er ikke det prioritert, forteller politistasjonsjef Svein Sørmo i Salten politidistrikt.

I Salten solgte politiet sin eneste båt for noen år siden, og Sørmo innrømmer at de ikke har ressurser til å gjennomføre kontroller.

– Det er uheldig at vi ikke kan være til sjøs til enhver tid, men ressursene våre strekker ikke til. Vi må prioritere det som vi mener er mer viktig, sier han.

Ferien stopper politiet

Politibåt

Sjeldent syn i Nordland: en politibåt.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Mens politiet i Salten er uten egen politibåt, er situasjonen på Helgeland bedre. Her har politiet tre båter tilgjengelig, men lensmann Kurt Nilsen i Brønnøy må konstatere at manglende ressurser begrenser bruken av båtene i sommer.

- Det er ikke tvil om at ferieaviklingen legger begrensninger i bruk av fartøyet, men får vi konkrete meldinger som gjør at vi må rykke ut med politibåten så gjør vi selvsagt det, sier Nilsen.

Økning i båttrafikken

Fra 1. mai gjaldt nye regler som gjør det obligatorisk med båtførerbevis for fritidsbåter over åtte meter, eller med flere enn 25 hestekrefter.

Parallellt med nye regler, øker også båttrafikken, forteller Kurt Nilsen i Brønnøy.

– Her på Sør-Helgeland har vi en båt tilgjengelig som primært blir brukt til kontroller i Brønnøy og Vega-området. Her ser vi en kraftig økning i båtturismen blant annet på grunn av Himmelblå-serien.

Har ikke planlagt kontroller

Som i Salten er det heller ikke i Midtre Hålogaland politidistrikt planlagt noen kontroller av promillekjøring eller båtførerbevis i sommer, opplyser politiet i Harstad.

- Det blir fint lite med kontroller, sier stabsjef Magne Hugo Nilsen til NRK.no.

Han forteller at politiet kun har små oppsynsbåter tilgjengelig til primært lakseoppsyn. Ut over det har ikke politiet planlagt kontroller til sjøs i sommer.

- Det er selvsagt uheldig med tanke på den lange kystlinjen i distriktet, men vi har ikke flere ressurser enn det vi har, sier stabsjefen i Midtre Hålogaland Politidistrikt.