Hopp til innhold

Fisket kan bli stanset

Laksefisket i tre nasjonale laksevassdrag i Nordland kan bli stanset.

Laksefiske i Ranelva i Rana
Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Bare 15 dager etter at elvene ble åpnet for fiske, krever Fylkesmannen i Nordland ny telling av antallet laks, for å sikre at det kommer nok gytefisk opp i vassdragene.

Men Ragnhild Brennslett, i nedre Ranelva grunneierlag mener at det er vanskelig å få en god oversikt over antallet gytefisk bare 15 dager ut i fisket:

– I og med at vi startet sesongen 1. juli, så syntes vi det er litt tidlig å måtte ha en ny vurdering 15. juli, sier hun.

Tidligere år har slike telling av laks blitt gjort på høsten, men nå krever fylkesmannen også ei vurdering midt i sesongen.

Fiskestopp i Andøy

Det er Beianelva, Raneleva, og Roksdalsvassdraget i Andøy som har fått kravet om ei evaluering av oppgangen av laks midt i sesongen.

I Roksdalsvassdraget driver man i dag videoovervåkning av oppgangen, og her har grunneierne allerede stanset fisket til 1. august.

Tidligere i år vedtok Fylkesmannen å stenge for fiske i 60 elver i Nordland, de strengeste reguleringene noen sinne.

Les: Full fiskestopp i 60 elver
Les også: Vil stramme inn sjølaksefisket

Vil sikre nok gytefisk

Tore Vatne

Seksjonsleder Tore Vatne ved Fylkesmannen i Nordland

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

– Det vi ønsker å få til er jo et system for å fange opp situasjonen underveis, og hvis det er lite laks er det viktig å sikre beskatningen slik at vi sikrer at det blir nok gytere til høsten, forteller seksjonssjef Tore Vatne ved Fylkesmannen i Nordland.

– Hvordan skal dette skje?

– Det går ut på å registrere fangsten fortløpende på en god måte, og vurdere den opp mot forholdene for fiske det enkelte år.

Om det skulle vise seg at antallet fisk ikke står i forhold til det som er forventet skal gå opp for å gyte, kan i verste fall fisket bli stanset.

– Om nødvendig er det å stoppe fiske for å sikre at det blir nok laks til høstens gyting ja.