Hopp til innhold

Må velge skole 40 mil unna

Ida Sofie Kvalø dropper planer om dramastudiet fordi hun må velge skole i Nordland 400 km hjemmefra istedet for i Harstad som er 70 km.

Ida Sofie Kvalø (16) får ikke oppfylt sitt førsteønske på videregående skole.

Ida Sofie Kvalø (16) får ikke oppfylt sitt førsteønske på videregående skole.

Foto: NRK/Privat

Nordland er et langt fylke, og det skaper problemer for folk med sterke ønsker for studiene. Ida Sofie Kvalø (16) bor i Lødingen kommune helt nord i Nordland. Hun er førstegangssøker på videregående opplæring i år, og har forsøkt å få studieplass på dramalinja ved nærmeste videregående skole.

Skolen hun ønsker å gå på er dramalinjen ved Heggen videregående skole 70 km unna hjemplassen. Dessverre så er denne skolen i Troms fylke. Hun har fått avslag på søknaden fra inntakskontoret. Grunnen er at studiet finnes i Nordland fylke, nemlig ved Polarsirkelen videregående skole på Mo i Rana, nesten 40 mil unna.

Eneste ønske

– Jeg har utrolig lyst til å gå drama. Teater har bestandig interessert meg, men det tilbudet finnes ikke i Lødingen. Jeg ønsker å lære meg dette gjennom skolegangen. Det er den eneste linjen jeg vil gå på, sier Ida Sofie Kvalø.

Moren ville ikke la datteren studere så langt unna hjemplassen.

– Jeg mener det ville vært uforsvarlig av meg å sende henne 40 mil fra hjemplassen. Hun er 16 år og skal på hybel for første gang og da er det ikke gøy å flytte så langt hjemmefra, sier Monica Kvalø.

Monica Kvalø mener det må gå an å se på regelverket og åpne for litt skjønn, og tror mange andre ungdommer har opplevd det samme problemet.

– Det er trist å tenke på at det finnes tilbud 7 mil unna og at en må lide for at man bor i feil del av fylket, sier hun.

Tatt opp med fylket

– Dette er ei problemstilling som gjelder noen få elever hvert år, som søker spesielle linjer med få studiesteder som gjør at avstandene blir store, sier Monica Kvalø.

Det er kun fire dramalinjer i Nord Norge. Alta Vgs, Kongsbakken vgs(Tromsø), Heggen vgs(Harstad) og Polarsirkelen(Mo).

Monica Kvalø har tatt opp problemstillingen med fylkesråd Trud Berg.

Må søke i Nordland

Trud Berg (Ap) som er fylkesråd for utdanning, viser til reglene.

– På generelt grunnlag følger vi reglene til fylkestinget. Det betyr at så lenge det finnes tilbud i fylket, så må de søke seg dit, sier hun.

Fylkeråden ønsker at det blir større muligheter for å krysse fylkesgrensa i fremtiden.

– Vi har jobbet for at det skal bli enklere og bedre muligheter for dette, men nabofylkene vil ikke dette.

De som bor i Evenes og Tjeldsund kommune og er i pendlingsavstand til studiestedet får gjesteelevsgaranti.

Velger bort drama

Ida Sofie Kvalø har valgt å heller søke studiespesialisering med formgivning i Narvik.

– Det er trist å måtte velge bort drama. Hvis jeg hadde kommet inn i Harstad, hadde jeg kunnet bodd der i tre år og gått hele løpet ut. Nå vet jeg ikke hvor lenge jeg blir i Narvik, sier hun.

Hun ønsker å studere drama fordi hun alltid har ønsket å bli skuespiller. Ønsket hennes er å reise til utlandet på teaterskole etter videregående.

– De som bestemmer skulle tatt hensyn til avstandene, sier Ida Sofie Kvalø.

Monica Kvalø har også vært i kontakt med Kristin Halvorsen for å sette søkelys på problemet. Responsen fra Kristin Halvorsen var å oppfordre fylkeskommunene til å bedre sammarbeidet seg imellom.

Gjesteelevsgaranti

Med gjesteelevsgaranti menes en elev som er tatt inn til et videregående skoletilbud i et fylke der eleven ikke er registrert i folkeregisteret per 1. januar det året kurset starter. Søknad om gjesteelevsgaranti skal sendes til hjemfylket dersom hjemfylket ikke har tilbud om kurset som søkes.

Dersom du har helt spesielle grunner til å søke skoleplass i et annet fylke, kan du søke om gjesteelevsgaranti eller kjøp av skoleplass. Da vil fylkeskommunen vurdere om grunnene er så sterke at det er aktuelt å innvilge gjesteelevsgaranti eller kjøp av skoleplass. Kravene til dette er strenge.