Hopp til innhold

Helga Pedersen trosset oppdrett-råd

Fiskeridirektoratet anbefalte at det ikke ble lagt opp til produksjonsøkning i oppdrettsnæringen i 2010. Men det ville ikke Fiskeridepartementet høre på.

Helga Pedersen

VILLE HA VEKST: Daværende fiskeriminister Helga Pedersen la opp til fem prosent produksjonsvekst i oppdrettsnæringen - til tross for at fagfolk frarådet det.

Foto: Scanpix / Scanpix

På oppdrettsmessen AquaNor i Trondheim i august sa daværende fiskeriminister Helga Pedersen at departementet ville legge opp til en produksjonsvekst på fem prosent i 2010. Dette kommer på toppen av de 65 nye konsesjonene som er tildelt for 2009, skriver Adresseavisen.

Denne avgjørelsen skal ifølge Adresseavisen være tatt etter hastebehandling i løpet av sommerferien, og saken er nå unntatt offentligheten.

Ignorerte råd fra fagfolk

Mattilsynet, Havforskningeinstituttet, veterinærinstituttet, DN og Statens forurensingstilsyn ble bedt om å komme med råd i saken.

Faginstansene var enige om at en økning i oppdrettsproduksjonen vil øke risikoen for at man ikke vil nå målene i bærekraftstrategien, blant annet på grunn av problemet med lakselus. Adresseavisen skriver at direktoratet derfor ba om at departementet ikke måtte legge opp til vekst i produksjonen.

Men rådene ble ignorert, og faginstansene blir bedt om å gjøre en ny gjennomgang. Fiskeridirektoratet leverte en liste med seks unntaksområder, men når departementet tok sin avgjørelse, sto bare fire av dem på lista. Oppdrettere i Møre og Romsdal fikk utvide, til tross for råd fra fagfolkene.

Aktuelt med ny vurdering

Snorre Valen (SV) i energi-og miljøkomiteen sier de gjerne vil ta spørsmålet opp på nytt og vurdere den planlagte produksjonsøkningen stoppet.

Fiskeriminister Lisbeth Berg- Hansen har kommende torsdag innkalt næringsrepresentanter, fagmyndigheter og forskere til krisemøte om problemet med lakselus. Statssekretær Fride Solbakken sier hun regner med at spørsmålet vil komme opp under dette møtet, skriver Adresseavisen.

Avisen har ikke lyktes i å få en kommentar fra Helga Pedersen.