Hopp til innhold

Mer nordlys til vinteren

Solforskere over verden mener det vil bli mer nordlys i vinter. Det kan skape gode tider for reiseliv i Nord.

Nordlyskamera

NORDLYS: Forskere verden over har observert flekker på sola som kan gi mer nordlys i vinter

Foto: Bilde fra National Institute of Polar Research, Japan (kamera i Tromsø)

Truls Lynne Hansen

GODT TEGN: Truls Lynne Hansen ved Nordlysobservatoriet mener det nå blir økende solaktivitet.

Foto: Børre Holmeslet, TGO

- Den solflekken vi nå har sett er et godt tegn på at det nå blir økende solaktvitet og dermed også bedre nordlysaktivitet enn det det har pleid å være de siste par årene, sier Truls Lynne Hansen ved Nordlysobservatoriet i Tromsø.

Ifølge Hansen har det har vært rekordlav solaktivitet det siste året, men nå har trenden i ferd med å snu. Og selv om det ikke hjelper på sommerværet, er gode nyheter for de som ønsker å se mer nordlys til vinteren.

Har vært død..

Solaktiviteten måles i hvor mange såkalte solflekker man kan se på sola. Det er mørke flekker på soloverflaten som vitner om høy magnetisk aktivitet. Disse flekkene har vært mer eller mindre fraværende de siste årene.

- Sola har vært ganske død. Det har vel vært hundre år siden sist den var så rolig. Og selv om vi her i nordområdene alltid ser litt nordlys, så har det vært mindre enn vanlig, sier han.

.. men har våknet til live

Sola følger vanligvis en aktivitetssyklus på rundt elleve år. Etter flere år med lav aktivitet skulle trenden snudd mot slutten av 2008, men det lot seg vente på. Forskere over hele verden begynte å lure på om når, eller i det hele tatt om det ville skje. Men så våknet sola plutselig til live igjen forrige helg forteller Hansen.

- Vi har sett nå at sola har fått en god solflekk igjen. Den har drøyet veldig lenge før aktiviteten tok seg opp, men det tyder på at ting er i ferd med å bli normalt i den forstand at solaktiviten kommer opp igjen.

Gode tider for turisme

- De har nok hatt litt problemer de siste vintrene med at det har vært mange netter uten nordlys. Vanligvis ved solflekkmaksimum så er det nordlys hver kveld når det er klarvær, men det har det ikke vært nå i det siste.

Det kan bety økt turisme.

- Det betyr noe for de som driver med nordlysturisme. Det tyder jo på at vi også kan få noen gode nordlys og lenger sørover, kanskje allerede neste vinter.