Hopp til innhold

Jerveynglinger i Nordland

Det er funnet jerveynglinger i i Salten og på Helgeland, men ingen i Ofoten.

Jerven lurer på fotografen

FEM JERVEFUNN: - SNO registrerte sju funn av jerveyngliger i fjor, og så langt er det registret fem funn i 2009.

Foto: Vegar Pedersen

Så langt er det dokumentert og antatt 5 jervynglinger i Nordland. Disse er i Sørfold, Saltdal, Beiarn, Rana og Hattfjelldal. Alle ynglingene blir fortløpende lagt ut på www.rovviltportalen.no .

Samler inn jerveskit

For å dokumentere antall jerver har det vært vanlig at det letes opp hi med jerveunger. Men for to år siden ble DNA tatt i bruk for å spore opp jerv. Da samles det inn dyreskit for å sjekke om det er fra jerv.

På jakt etter jerv

Vegar Pedersen i SNO plukker opp jerveskit som skal senden inn til DNA-analyse.

Foto: Tore Veisetaune

- Det er spennende. Vi får fasiten på en måte, og gjennom DNA-analysen får vi svar på hvor mange jerv som befinner seg der, og på den måten får vi et mer presist anslag, i lag med registering av ynglehier, sier Pedersen.

Dusør på 15.000 kroner

Så langt i år er det ingen som har gjort seg fortjent til dusøren på 15.000 kroner fra rovviltnemnda, som gis til den som har tips som kan føre til at nye ynglinger blir påvist.

- I løpet av vinteren har det kommet inn tips fra publikum om mulig jervyngling fra Skjevelfjellet i Saltdal, Geittindskardet i Vefsn og Svartisen i Meløy. Samtlige tips er sjekket i felt av SNO eller Fjelltjenesten, og avkreftet som ynglinger, sier Vegar Pedersen som er reginalt rovviltansvarlig i SNO - Statens Naturoppsyn.

Ikke for sent

I fjor var det ett tips som førte til utbetaling av dusør. Men det er nå på våren at det er lettest å oppdage jervespor, så det er enda en sjanse for å kunne tjene seg noen ekstra kroner.

- I fjor mottok vi ett tips fra en reineier i Sørfold, som kunne innkassere dusør etter og ha tipset SNO om jervfamilie på flyttefot. Det er fortsatt snøføre i fjellet så vi oppfordrer publikum om å tipse SNO dersom det er mistanke om jervfamilie på vårsnø, sier Pedersen.

Jerv
Foto: Vegar Pedersen

Tre ynglinger i Salten

I Salten er det registrert 3 ynglinger pr 5. juni i Sørfold, Saltdal og Beiarn kommune.

- Det har vært en ekstra leiteinnsats i Lurfjellet i Beiarn og Bodø, samt på ytre strøk i Gildeskål, Meløy og nordre Rødøy uten at vi har funnet tegn til yngling. I tillegg er et stort antall kjente ynglelokaliteter utsjekket. Det er planlagt flere barmarkskontroller hvor vi har mistanke om yngling, men hvor vi ikke lyktes å finne ungespor på snøføre. To av disse er i Balvatn-området i Fauske og Saltdal kommuner.

I tillegg ønsker vi å sjekke en plass i Lurfjellet hvor vi hadde stabil tispeaktivitet i mars, men hvor aktiviteten avtok utover i april. Det kan være høy dødelighet på jervungene i hiperioden, og det er ikke uvanlig at tispa kan miste alle valpene sine. Ved å foreta en barmarksjekk får vi undersøkt om det kan ha vært en mislykket yngling, eller om det bare har vært et hyppig brukt dagleie eller mathi. Det er planlagt til sammen 4 barmarkskontroller i Salten i løpet av juni måned, sier Pedersen.

Jervespor

Geir Heggmo i SNO registrerer jerv i Hemnes.

Foto: Vegar Pedersen

Letingen fortsetter i sommer

På Helgeland er det så langt registrert 2 ynglinger i Rana og Hattfjelldal kommuner. Det har vært en ekstra leiteinnsats på sørsida av Okstindan i Hemnes, Lukttind-massivet i Vefsn, Vesterfjella i Vefsn og Tettingsdalen i Brønnøy kommune.

- Vi har i stor grad benyttet helikopter til dette arbeidet. Vi har ikke funnet noen nye ynglelokaliteter i forbindelse med dette arbeidet, men fått en god oversikt over jervaktiviteten i flere områder. Det er også vært en utsjekk av de kjente ynglelokalitetene. Det er planlagt 4-5 barmarkskontroller i Vefsn, Hemnes og Rana kommuner, sier Pedersen.

Innen 15. juli vil alle barmarkskontrollene være ferdige, og innen 1. august vil SNO rapportere til NINA som vil sammenfatte en årsrapport på minimum antall jervynglinger innen 1. oktober

- Jeg har tro på at vi kommer over sju, men det er vanskelig å gi sikre svar. Vi får se hva vi ender opp med, sier Pedersen.