Hopp til innhold

Født som dverg - må den dø?

Den lille kalven går tilltsfullt rundt i fjøset og nyter oppmerksomhet fra alle de andre dyrene. Men den er ikke som andre kalver - den er trolig født som dverg og levnes liten sjanse for å vokse opp.

Dverg-kalven Søssa sammen med matmor Anne Wiik

LITEN KALV: Like etter fødselen klarte ikke kalven å stå skikkelig på føttene og beina måtte spjelkes. - Det hjalp og nå trasker hun rundt i fjøset - så godt hun kan, forteller Anne Wiik.

Foto: Harald Krogtoft / NRK

En bitteliten kalv er kommet til verden på gården til Anne Wiik på Nygårdsjøen i Gildeskål. Hereford-kalven, som har fått navnet "Søssa", har siden den ble født forrige onsdag rukket å bli gårdens midtpunkt - både blant mennesker og dyr.

Noe var annerledes

Dverg-kalven Søssa

NYE VENNER: Lille 'Søssa' er allerede blitt hele fjøsets maskot. Her hilser hun på sauene.

Foto: Harald Krogtoft / NRK

- Fødselen gikk veldig fort, og jeg så raskt at denne kalven var annerledes. Den var mindre enn normalt og beina var bare halvparten så lange som hos en normal kalv. I tillegg var de bøyd. Jeg var redd for at den hadde hjertefeil eller andre livstruende sykdommer, men den er tilsynelatende frisk, forteller storfebonde og "matmor" Anne Wiik.

- De andre kyrne er veldig opptatt av "Søssa", og da hun var nyfødt kom de og slikket på henne. Siden er hun blitt venn med både sauene og Shetlandsponniene i fjøset, forteller Wiik.

Står under moren

Vesle "Søssa" er like høy som som da hun ble født. Når hun skal die moren stiller hun seg under buken på moren og drikker.

- Andre kalver klarer ikke å stå normalt under moren, men siden "Søssa" har så korte bein går hun klar, forteller Anne Wiik, og tar et godt tak rundt dvergkalven.

- Se, jeg kan nesten ha henne på fanget, sier Wiik, og gir kalven en kos.

Like bortenfor holder en helt nyfødt kalv og kjemper seg opp på beina for aller første gang. De tynne, lange Bambi-beina ser helt annerledes ut enn de korte kommodeføttene til dvergkalven.

- Et mysterium

Veterinær Ole Gjestemoen i Bodø kan ikke si med sikkerhet om hvorvidt dette dreier seg om en dvergkalv eller en kalv som er kortvokst.

- Dvergkalver er svært sjeldne. Jeg har opplevd det en gang tidligere, det var i Bodø, sier Gjestemoen.

VIDEO: Se søssas liv sammen med de andre dyrene.

Video nsps_upload_2009_3_25_14_23_30_1612.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Etter at han fikk kjennskap til den vesle kalven på Nygårdssjøen har han sjekket med kolleger på Norges Veterinærhøyskole for å finne ut hvor vanlig slike tilfeller er.

- Det skjer fra tid til annen, men det er sjeldent, sier Gjestemoen, som ikke har noe svar på hvorfor noen kalver blir født som dverger.

- Vi vet ikke hvorfor dette skjer, det står ikke ikke noe om dette i faglitteraturen heller, sier han.

Trasig endelikt?

Dverg-kalven Søssa

STÅR UNDER MAMMA: Vesle 'Søssa' er like høy som som da hun ble født. Når hun skal die moren stiller hun seg under buken på moren og drikker.

Foto: Harald Krogtoft / NRK

Dessverre kan det gå mot et trasig endelikt for den vesle kalven på Nygårdsjøen. Gjestemoen levner ikke kalven store sjanser for å vokse opp.

- Vanligvis er dvergkalver døde ved fødselen. Og dersom de overlever er prognosene dårlige - de lever høyst noen måneder før de eventuelt må avlives, sier Gjestemoen.

Ifølge veterinæren kan man kan sammenligne dvergvekst hos dyr med dvergvekst hos mennesker.

- Dyret vil få misdannelser som ikke er forenlige med et voksent liv. Hodet vokser som normalt, mens kroppen forblir liten - på størrelse med en sau. Beina vil også bli altfor korte. Alt dette kan føre til pusteproblemer, sier Gjestemoen,

Det er imidlertid et lite håp for vesle "Søssa".

- Dvergkalven som ble født i Bodø er nå en to år gammel kvige, og lever etter sigende i beste velgående.

Men "matmor" Anne håper alt skal ordne seg, og har planen klar for Søssa videre skjebne.

- Går alt bra blir hun sluppet ut på beite sammen med moren i mai. Hun kan ikke brukes i avl, og jeg har ikke hjerte til sende henne til slakt. Kanskje det er noen andre som vil overta henne - en gårdsbarnehage eller besøksgård. Hun er utrolig sosial og veldig glad i folk, sier Anne Wiik.