Hopp til innhold

Skjøt to gauper samtidig

- Plutselig dukket det opp to gauper. Da var det bare å smelle til, forteller leder Viggo Berg jaktlaget i Evenes.

Felte gauper

GAUPER SKUTT: Det var en hann- og en hunngaupe som ble skutt søndag. Dermed er kvoten for Nordre Nordland fylt.

Foto: Sigmund Olsen / NRK

Et jaktlag på 12 personer skjøt to gauper i Evenens søndag. Gaupene ble skutt i Algi mellom Kvitforsen og Evenesmark, og utgjorde hele kvoten som er tildelt fra Fylkesmannen.

- Lørdag var den første dagen med ordentlig sporsnø. Vi fant gaupespor, men måtte gi oss for dagen da det ble mørkt. Søndag startet vi opp igjen, fant sporene og fikk ringet inn dyrene. Klokka 15 var begge gaupene skutt, forteller Viggo Berg som er leder for jaktlaget til NRK.

Jakta var svært spennende, ifølge den erfarne gaupejegeren.

Kvoten fylt

- Vi hadde 6-7 poster plassert opp igjennom en bratt dal. Plutselig dukket de opp. Da var det bare å smelle til, forteller Berg.

Det var ikke han som skjøt, men jaktkompis Ernst Ketil Eriksen.

- Det var artig for han har aldri skutt gaupe før.

To gauper skutt i Evenes i Nordland

Gaupene som ble skutt i Evenes søndag.

Foto: Tone Elvebakk

Det var en hann- og en hunngaupe som ble skutt søndag. Dermed er kvoten for Nordre Nordland fylt.

Viggo Berg håper at området blir tildelt ekstra dyr av den frie kvoten på to gauper som Nordland fylke ikke har tildelt noe spesifikt område ennå.

Les mer her: Felt på årets første jaktdag

10 dyr

Gaupejegerne i Nordland får lov til å felle til sammen 10 dyr under kvotejakten, som startet 1. februar. Nå er det bare tre dyr igjen på kvoten.

Viggo Berg sier det er mye gaupe i Evenes-området.

- I tre år var det ikke jakt i dette området og stammen har bygd seg opp, sier han. Selv skjøt han sin første gaupe i 1970. En gang skjøt han tre gauper på en natt.

Spennende jakt

Jaktlaget som felte gaupene

Hittil har jaktlaget på 12 vært mye sammen på elgjakt. Søndag ble det gaupefangst. Even Fjellaksel, Jan Henrik Eriksen, Per Olsby, Tor Berg, Victor Berg Jensen, Roy Rasmussen m Kaisa, Viggo Berg, Trond Rasmussen, Kim Rune Røkenes, Arild Nilfjord. Sittende foran skytter: Ernst-Ketil Eriksen.

Foto: Sigmund Olsen / NRK

- Hva er det som er så spennende med gaupejakt?

- Når man driver gårdsbruk og kjører taxi til hverdags, er det en ubeskrivelig følelse å komme seg ut på jakt. Gaupejakt er noe helt annet enn elgjakt. Det er mye mer spennende og utfordrende. Man må gå mye og aldri gi opp, forteller Berg.

Gaupebestanden i Norge har vokst de siste årene. Beregninger viser at bestanden nå teller mellom 429 og 452 dyr, skriver Rovviltportalen.no. Gaupebestanden ligger også over bestandsmålet som Stortinget har satt om 65 årlige ynglinger.

119 på landsbasis

1. februar ble det åpnet det derfor for kvotejakt på gaupe og jakta varer til utgangen av mars. På landsbasis er kvoten satt til 119 dyr. Under kvotejakta i fjor ble 90 gauper felt av en totalkvote på 96 dyr.
Det er de regionale rovviltnemndene som har fastsatt jaktkvotene i størstedelen av landet. I de tre nordligste fylkene er kvotene fastsatt av Direktoratet for naturforvaltning.