Hopp til innhold

Alle bønder må på kurs

Mange års erfaring fra bondeyrket og agronomutdanning duger ikke lenger. Nå må alle bønder ta kurs i dyrevelferd.

Budeie ku

MÅ KURSES: Agronomutdanning er ikke godt nok for Mattilsynet som krever at alle bønder må kurses i dyrevelferd.

Foto: Øystein Økter / NRK

Samtlige bønder må nå gjennomføre kurs i dyrevelferd for å få lov å ha dyr i fjøsen.

Hans Einar Stendal fra Steigen, har hatt kyr i fjøsen i flere tiår, dette i tillegg til at han har tatt sin agronomutdannelse. Likevel mener Mattilsynet at dette ikke er tilstrekkelig kompetanse.

- En tre års utdannelse i naturbruk/landbruk i Norge, med godkjent fagplan burde holde i massevis. I tillegg mener jeg realkompetanse som er bygget opp over tid burde være kompetansegivende, sier den erfarne bonden fra Steigen.

Alle må på kurs

Men flere års erfaring og agronom-utdannelse holder ikke lenger. For første januar neste år skal alle bønder ha gått på kurs for å lære om hva dyrene trenger av stell, normal adferd og oppdage om dyrene er friske.

Seniorrådgiver ved Mattilsynet i Rogaland og Agder, Marit Ladegård Manhenke, sier agronomutdannelsen ikke er god nok.

- Grunnen til at agrionomutdannelsen som sådan ikke er godkjent er at det ikke har kommet noen søknader fra landbruksskolene. Og den modellen som ligger inn under Utdanningsdirektoratet for den videregående uttdannelsen på husdyr, der står det ikke at det er lagt vekt på etikk og dyrevelferd i den grad som vi ønsker det, sier Marit Ladegård Manhenke.

Uenig

Uttalelsene får Stendal til å reagere.

- Nå ser det ut som om man kan få kompetanse gjennom et 15 timers kurs, og det skal da liksom ligge over en agronomutdanning og det vitner om lite intelligens etter min mening, sier Hans Einar Stendal.

Han ser likevel nytten i det å treffes og sette fokus på dyrehold og stell og at noen har nytte av et slikt kurs og mulighet for å tilegne seg et slikt kompetansebevis.