Hopp til innhold

Vindmøller i det blå

To tredjedeler av planlagte prosjekter om vindkraft blir aldri bygd.

Vindmølle
Foto: Rainer Prang / NRK

- Årsaken er at strømnettet ikke kan ta unna mer en en tredjedel av all kraften de foreslåtte vindkraftproskjektene ønsker å produsere, selv om overføringsnettet bygges ut fram mot 2025.

Det sier seksjonssjef Arne Olsen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Mange må vekk

Nå skal NVE gå igjennom hvilke prosjekter det vil være noen vits i å utrede videre. Ifølge Olsen får utbyggerne nå beskjed om at sakene ikke blir behandlet med en gang.

- En veldig stor del av prosjektene som er fremmet i dag må vekk. Enten ved at de får nei til å bygge vindmøller, ved at aktørene selv trekker prosjektet eller at vi oppfordrer aktører til å trekke det, sier Olsen.

På landsbasis har NVE fått inn om lag 130 søknader om utbygging av vindkraft. Norges vassdrags og energidirektorat har nå beregnet hvor mye ny kapasitet som er planlagt bygd i strømnettet fram til 2025.

- Både det eksisterende nettet og de omfattende utvidelsene som er planlagt i det sentrale nettet, vil fortsatt føre til at to tredjedeler av strømmen fra planlagte vindkraftanlegg ikke får plass fram til 2025, sier Olsen i NVE.

Nå skal alle proskjektene gjennomgås for å finne de beste.

- Nå ska vi i NVE finne ut hvilke prosjekt som skal prioriteres å få behandlinga av oss i de ulike regionene.

Ber politikerne ta tak

Arnt Winther er administrerende direktør i Lofotkraft. Bare Lofotkraft har tre forskjellige vindkraftproskjekter på gang. Winter mener at det nå må satses stort på å få bygd ut overføringsnettet.

- Jeg mener dette er snakk om å vise politisk vilje. Norge har enorme potensialer til vindkraft og skal vi greie å realisere dette er nettutbygging en av nøklene.

Winther mener at politikerne nå må satse mer på å få økt overføringskapasiteten på strømnettet.