Hopp til innhold

Solgte trær, fikk bypark

En levende historiebok er skapt og gjenreist i hjertet av Mosjøen.

Paviljong i Mosjøen

Musikkpaviljongen framstår som ny når byparken i Mosjøen åpner lørdag.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

En høytidelig åpning står for døra og lørdag kl 13.00 vil en representant fra riksantikvaren klippe snora og gi vefsningene en grønn lunge ikke mange andre har maken til.

Stort engasjement

I forbidenlse med restaureringsarbeidet har det vært et stort engasjement fra riksantikvaren, Nordland Fylkeskommune, Kulturminnefondet og det såkalte "nasjonale tettstedsprogrammet" som har gitt både faglig og økonomisk bistand.

For å finansiere prosjektet er de nærmere 200 trærne i parken solgt til lag og foreninger og folk flest av den nette sum av 1500.- pr stk. På den måten har parken fått inn over 250.000 kroner.

I rute

Kommunegartner Ragna Berg stresser rundt i de fire ulike tidsepokene for å forsikre seg at alt er i rute til den store åpninga. Hun har gjennom et nitidig arbeid vært med på å gjenskape fire tidsepoker fra første byplan i 1876 og fram til dagens parkideal som tilhører årtusenet vi befinner oss i nå.

Byparken i Mosjøen

GODT SKILTET: På dette skiltet får publikum forklart hva de ser i parken.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

- For å få historien komplett vil vi vise det som er vanlig i dagens parker så da har vi laget en "2000-park" som vi har kalt den. Der er det et mer moderne bilde med lekeapparat, asfalt, brostein og runde former sammen med småe beplantede voller.

Hva er ideen med å ha fire tidsepoker innenfor et relativt lite areal?

- En av grunnene er at dette er en verneverdig park som har nasjonal verdi. Vi så at den første parken var bare halve arealet av det parken er i dag. Da vi hadde muligheten til å utvide arealet fant vi ut at det var viktig å vise de parktradisjonene som har vært fra første byplan i Mosjøen, sier Berg.

Ta på bunad

Lørdag skal ordføreren ønsker velkommen, og det blir flere kulturelle innslag. I invitasjonen har kommunen oppfordret folk som har bunader og klær fra de ulike tidsepokene til å ta dem på i morgen.

- Er dette en park som frit kan brukes av folk flest?

-Ja absolutt. Vi håper at så mange som mulig gjør seg nytte av denne praktfulle parken som er Mosjøens grønne lunge med et blikk tilbake til slutten av 1800 tallet.