Hopp til innhold

Protesterer mot fergekutt

Hamsun-Selskapet er skuffet over at staten vil stoppe fergesambandet mellom Skutvik og Svolvær. De frykter dårlig besøksgrunnlag til det nye Hamsunsenteret.

Hamsunsenteret

Fortsatt er det bare en byggeplass hvor det nye Hamsunsenteret skal reises.

Foto: Knut Rindahl / NRK

- Det er et paradoks at staten som går inn med så mange millioner på Hamsun-senteret ikke er med på opprettholde en slik naturlig gjennomstrømning til det nye Hamsunsenteret, sier leder Even Arntzen i Hamsun-Selskapet.

Norges største litterære selskap stiller seg bak kravet fra Hamarøy kommune om å opprettholde fergestrekningen for å sikre et godt besøksgrunnlag til det nye Hamsunsenteret.

- Løftebrudd

Lofoten fikk fastlandsforbindelse i fjor og til neste år er planen å legge ned fergestrekningen på tvers av Vestfjorden mellom Skutvik og Svolvær. Det gjør at busslaster med turister ikke kommer i nærheten av det nye Hamsunsenteret. Senteret til minne om Knut Hamsun koster staten 120 millioner kroner.

- Dette er jo svært dårlig av myndighetene. De har lovet at fergen skulle gå med samme rutefrekvens som den gjorde før fastlandsforbindelsen i to år før det skulle tas en endelig avgjørelse om fergesambandet skulle legges ned. Det er et alvorlig løftebrudd som er gjort, mener Arntzen.

Mindre aktivitet

I planleggingen av Hamsunsenteret er det lagt til grunn at det vil komme 20 000 besøkende uten fergesambandet, men prosjektleder Nina Frang Høyum understreker at flere besøkende ville gjort det mulig å ha et langt høyere aktivitetsnivå enn det som nå er planlagt.

Nina Fang Høyum

Nina Fang Høyum mener at å beholde Skutvik-fergen ville gitt flere tilfeldig besøkende til det nye Hamsunsenteret.

Foto: Knut Rindahl / NRK

Vil saksøke staten

Hittil i år har reduksjonen i fergetibudet ført til en tilbakegang for reiselivet på 50 prosent.

Ordfører Rolf Steffensen vil saksøke staten for å beholde fergesambandet.

Ordfører Rolf Steffensen i Hamarøy

Ordfører Rolf Steffensen i Hamarøy vil saksøke staten for å beholde fergesambandet.

Foto: Knut Rindahl / NRK

Denne uken er det Hamsundagene 2008 i Hamarøy. "Makt og moral" er tema for litteraturfestivalen ett år før det store Hamsunåret.

- Mange av de profilerte reiselivsbedriftene her i Hamarøy sliter allerede etter èn sesong med redusert trafikk over sambandet. Vi tror dette vil få betydning for det nye Hamsunsenteret, forklarer Steffensen.

- Hadde Skutvik-fergen gått med 11 avganger i døgnet slik den gjorde tidligere, ville det vært mange flere tilfeldig besøkende. Da ville vi kunnet gå langt over det ambisjonsnivået vi har nå, sier Høyum.