Hopp til innhold

- Vi senket kvalbåten

Amerikanske miljøaktivister påtar seg ansvaret for å ha senket kvalbåten Willassen senior ved kai i Svolvær. Politiet bekrefter at de har klare bevis for at kvalbåten ble senket av mennesker.

Willassen senior

HEVES NÅ: Hevingsarbeidet av Willassen Senior pågår nå for fullt.

Foto: John Inge Johansen / NRK

For to dager siden gikk den amerikanske gruppen Agenda 21 ut og påtok seg ansvaret for senkingen av Willassen Senior ved kai i Lofoten for to uker siden. På internettsiden til BITE BACK MAGAZINE hevder gruppen at de senket båten gjennom å fjerne et kjølerør fra motoren.

Kvalfangst-protest

Bite Back magazine hevder at senkingen ble gjennomført for å feire at den kommersielle kvalfangsten på Island nå er slutt.

I dag har politiet bekreftet at det er menneskelig aktivitiet som har ført til at båten har gått ned, uten at de vil utdype dette noe nærmere foreløpig.

Politiet bekrefter

- Natt til torsdag var dykkere inne i båten og gjorde funn som indikerer at båten ikke har gått ned gjennom ytre skader, men gjennom menneskelig påvirkning,  sier politiinspektør Kjetil Voldset fra Midtre Hålogaland politidistrikt til NRK.

Arbeider på spreng 

Dersom det viser seg at beskrivelsen til aktivistene er korrekt, er det stor sannsynlighet for at båten har vært utsatt for sabotasje. Ingen har vært inne i båten etter senkingen før dykkerne var der i natt. Erklæringen på internettsiden ble publisert for to dager siden.

Hevingsarbeidet pågår nå for fullt, og i løpet av formiddagen vil man vite mer om funnene som ble gjort i natt.

I sjokk

Hans Magne Willassen - som er en av de to eierne av Willassen Senior - mottok nyheten om sabotasje med sjokk i morgentimene torsdag.

- Vi har problemer med å fatte omfanget av dette. Det er alt jeg vil si nå, sier Hans Magne Willassen til NRK Nordland. 

Ordfører Hugo Bjørnstad mener dette er et terror-angrep på hele Norge.