Hopp til innhold

Hva skjedde i 2006?

Fikk du ikke med deg NRK Nordlands årskavalkade på radio som ble sendt i romjulen? Trykk her for å høre vår oppsummering av fjoråret.

Bildemontasje nyhetsåret 2006
Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

Programleder for årskavalkaden på radio er Adrian Dahl Johansen.

Årskavalkade del 1 ( jan - juni )

Årskavalkade del 2 ( juli - desember )

 Her er en oppsummering av det som skjedde i Nordland i 2006:

Januar:

*Natt til 13. januar mister Værøy og Røst strømmen. Et kypriotisk lasteskip sliter sjøkabelen som forsyner øysamfunnene med strøm. Først i midten av februar er strømkabelen reparert.

* 18. januar når stormen Narve nordlandskysten. Narve ødelegger for over 50 millioner kroner. I tillegg ble tusenvis av nordlendinger uten strøm. 

*Bodø arrangerer semifinale i Melodi Grand Prix. Et publikum på 3000 så at drag-duoen Queentasic gikk videre til finalen.

Februar:

* På ei uke i starten av februar dør tre personer i trafikkulykker, to av dem i frontkollisjoner på riksvei 80 mellom Bodø og Fauske. I løpet av årets tre første måneder dør åtte personer i trafikken i Nordland.

* Den 8. februar tar fire F16-fly av fra Bodø for å delta i den NATO-ledede operasjonen i Aghanistan.

* Regjeringa bestemmer seg for at det BLIR ny granskning av Western-forliset i 1981. Sju millioner kroner bevilges i Stortinget.

Mars:

* Fugleinfluensen når Sverige og i Norge forbereder man seg på en pandemi. Helsemyndighetene leter etter døde fugler, mens eggprodusentene frykter store tap.

* Mattilsynet slår E.Coli alarm i midten av mars etter at 10 barn ble syke. Butikkene tømmer hyllene for kjøttdeig og kjøttsalget stuper. Senere viste det seg at E.colien kom fra morrpølse.

* Heine Richardsen blir utnevnt til Luftfartsdirektør i Bodø. Richardsen tar over etter Otto Lagarhus som hadde fungert midlertidig.

* Siste dag i mars offentliggjør regjeringa "Forvaltningsplanen for havområdene i Nord-Norge." Stoltenberg og co legger lokk på oljeaktivitet i området utenfor Lofoten og Vesterålen til 2010.

April:

* En værøymann blir tiltalt for hvitvasking av penger og ulovlig bankvirksomhet. Han blir senere dømt til 1 år og 8 måneder i fengsel for å ha flyttet en halv milliard kroner ut av landet.

* 6. april rammes SAS Braathens av streik etter at de ikke blir enige med de kabinansatte om lønnsoppgjør. Streiken varer i to dager.

* I slutten av måneden er det klart at togselskapet Ofotbanen er i alvorlig økonomisk trøbbel. Selskapet blir senere reddet av en svensk investor.

* Foretaksdirektøren ved Hålogalandssykehuset trekker seg. Mette Sørfonden ble den fjerde topplederen som går av på fire år.

Mai:

* Roy Waage blir valgt til ny leder av Kystpartiet. Steinar Bastesen kastes.

* Ei 25 år gammel kvinne omkommer i sitt eget utdrikningslag i den såkalte baderingulykka. Føreren av båten som slepte ringen blir senere tiltalt for uaktsomt drap.

* I slutten av mai går både hurtigruteansatte, politijurister og NRK-ansatte ut i streik. Hurtigruten taper store beløp, straffesaker blir utsatt og du kunne høre listepop på P1 og se repriser på NRK1.

Juni:

* Nok en gang er det store forsinkelser i flytrafikken i Nordland på grunn av underbemanning ved kontrollsentralen i Bodø og Stavanger. Avinor varsler forsinkelser ut året på grunn av mangel på flygeledere.

* Lars Hellandsjø blir valgt til ny leder i Redningselskapet på landsmøtet i Bodø. Samtidig granskes selskapet av riksrevisjonen.

* Toppsjefen for Fesil Rana Metall blir, sammen med en bedriftsleder på Mo, siktet for grov korrupsjon for over 1 million kroner.  Ifølge Rana Blad skulle pengene brukes til å kjøpe ei hestevogn.

* Den 20. juni vedtar styret i Helse Nord at Hålogaland helseforetak skal oppløses. Stokmarknes blir en del av Nordlandssykehuset, mens sykehusene i Harstad og Narvik går til UNN.

Juli:

* I juli begynner strømprisene i Norge for alvor å stige. Årsaken var blant anna lite vann magasinene. Prisene fortsetter å stige utover høsten. Flere varsler nå strømkrise.

* 28. juli blir 13 personer berget ut fra en dramatisk brann i Skogvannet Turistsenter nord for Narvik. To forbipasserende fra Harstad oppdager brannen og varsler gjestene.

August:

* En 50-åring blir skutt i foten på Stave sør-vest for Andenes. To personer blir pågrepet, en av dem blir siktet etter skyteepisoden. 50-åringen dør senere av skadene han ble påført.

* Fylkesrådsleder Geir Knutson offentliggjør at han gir seg etter 12 år i fylkespolitikken. Knutson blir i desember byttet ut med Odd Eriksen, som hadde trukket seg som næringsminister.

* En mann fra Grimstad omkommer i ei dykkeulykke i Plurdalsgrotta i Rana. Mannen blir liggende inni grotta i to uker før han blir hentet ut.

 * I august blir en rekke biler stjålet i Salten-området. Totalt forsvinner rundt 140 biler i løpet av sommeren. Flere personer, deriblant en ungdomsgjeng blir siktet for biltyveriene.

September:

* To personer dør i drukningsulykker på kort tid. En asylsøker blir funnet omkommet i Sjomen utenfor Narvik, mens en 70 år gammel fisker omkommer i Røssvatnet på Helgeland.

* Helse Nord sliter med et underskudd på 350 millioner kroner. Styret vedtar å kutte 250 stillinger.

* To luftballonger på avveie stanser i midten av september flytrafikken på Helgeland. Widerøe krever senere millionerstatning fra ballongfarene, som var med i en internasjonal ballangkonkurranse.

* Den 25. september demonstrerer 5000 i Mosjøen mot nedbygging av lokalsykehuset. Helse Nord velger likevel å fjerne den akutt-kirurigske beredskapen.

Oktober:

* Jerven herjer vilt i Saltdal og Beiarn. Dette er tredje år på rad med store tap av sau tatt av jerv i Nordland. Mattilsynet er bekymret og vil skille beitedyra fra rovdyra.

* Den 11 oktober anmelder fylkeskommunen Torghatten Trafikkselskap og Nordlandsbuss til Økokrim for grovt bedrageri. Selskapene beskyldes for å ha mottatt tilsammen 6,5 millioner kroner for mye i støtte til bussdriften.

* Salten Tingrett avgjør at to år gamle Maya får bo sammen med foreldrene, men retten ville ikke renvaske faren for anklagene om at han skal ha mishandlet barnet som nyfødt.

* Umskartunnelen mellom Mo og Sverige åpnes siste dag i oktober. 20 år etter at planene først ble lansert.

November:

* 200 tidligere nordsjødykkere, flere fra Nordland, saksøker staten for brudd på menneskerettighetene. Mener staten visste om helsefarene ved dypdykk.

* Bodø/Glimt rykker ikke opp. Spiller uavgjort i siste kamp og ender på femteplass. Grand Bodø sitt damelag klarer på sin side opprykk til toppserien.

* Kreftforeningen sitt kontor i Bodø legges ned etter lang tids kamp for å beholde det. Tilbudet flyttes til Tromsø.

* 17 november utnevnes Tor B. Jørgensen til ny biskop i Sør-Hålogaland bispedømme av kirkeminister Trond Giske.

* 20 november tiltaler Økokrim Nordtrafikk for grovt bedrageri på tilsammen 42 millioner kroner. Også tre ledere i selskapet blir tiltalt.

Desember:

* Jens Stoltenberg legger fram regjeringas nord-områdestrategi i Tromsø - opposisjonen mener planene ikke er konkrete nok.

* To kirkekor-dirigenter i Øksnes nekter å opptre i kirka - årsaken er at presten er kvinne.

* Åshild Hauan bestemmer seg for å gå av som fylkesmann i Nordland til neste høst. Hauan har vært statens forlengede arm i fylket i 13 år.

* Dønnes kirke kåres til Nord-Norges vakreste kirke av NRK Nordaførr sine lyttere.

God jul og godt nyttår ønskes alle. Vi sees og høres i det nye året.